Seja se jim zdi nujna zaradi fizičnega napada na poslanca SDS-a Branka Grimsa.

Foto: Arhiv RTV SLO
Foto: Arhiv RTV SLO

Tamaro Vonta (Svoboda) pozivajo k upoštevanju poslovniških določil pri sklicevanju sej odbora za kulturo, saj so nanjo že 9. novembra naslovili zahtevo za sklic nujne seje. Poslovnik DZ-ja namreč določa, da mora biti seja izvedena v 14 dneh po vložitvi zahteve poslanske skupine, je spomnila vodja poslanske skupine SDS-a Jelka Godec.

Kot je zapisala, do današnjega dne, torej 14 dni po vložitvi, sklica seje še ni bilo. V SDS-u zahtevajo sklic seje, na kateri bi obravnavali dejanja na področju medijev in kulture, ki načrtno stopnjujejo sovražnost, spodbujajo nasilje in napade proti posameznikom na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora.

Poslanska skupina meni, da je problematika potrebna razprave zaradi fizičnega napada na "našega poslanca Branka Grimsa pred državnim zborom konec oktobra in zaradi verbalnih napadov, žaljenja in pljuvanja poslank in poslancev, menimo, da je skrajni čas za skupno in hitro ukrepanje".

Razpravo na to temo je 15. novembra začel že odbor DZ-ja za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, vendar so sejo prekinili. V poslanski skupini Svoboda so tedaj pojasnili, da naj bi bila v prihodnje sklicana skupna seja odbora za notranje zadeve in odbora za pravosodje.