Nočne razmere na primorski avtocesti. Foto: O. B. Foto:
Nočne razmere na primorski avtocesti. Foto: O. B. Foto:
Sneg, sneženje, snežna odeja, sodra
Vremenoslovci opozarjajo, da bo zvečer, ponoči in v četrtek zjutraj še snežilo po nižinah. Moker sneg pa lahko lomi veje. Foto: MMC RTV SLO
Zastoji in zdrsi na zasneženih cestah
Ponekod na severu države celo 25 centimetrov snega
Slovenijo pobelil sneg

Težave nastajajo tudi drugod po državi. Ceste so namreč mokre, sneg pa se oprijema cestišč. Zaradi plundre na vozišču na gorenjski, štajerski, primorski in dolenjski avtocesti je ponekod vozišče spolzko - voznikom priporočajo previdno in počasnejšo vožnjo.

Tudi na Darsu ob današnjem sneženju opozarjajo, naj se vozniki ne odpravljajo na pot, če to ni nujno potrebno. Če se odpravijo na cesto, naj povečajo varnostno razdaljo in hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti.

Na sneženje so se na Darsu pripravili že v torek
Na gorenjskem, primorskem in štajerskem kraku avtoceste je od štiri do šest vozil, ki plužijo in posipajo vozišče. V zelo kratkem času je zapadla velika količina snega. Tako je na primer na Gorenjskem v eni uri zapadlo do 10 centimetrov, je pojasnila tiskovna predstavnica družbe za avtoceste Romana Duša.

Na sneženje so se na Darsu pripravili že v torek, ko so vremenoslovci napovedovali možnost padavin, posipati in plužiti pa so začeli že pred sneženjem oziroma ko je bilo to potrebno. S posipanjem so začeli na višje ležečih območjih, kot so Brezovica, Postojna, Radovljica, Karavanke ter trojanski predori, je še sporočila tiskovna predstavnica Darsa.

Zaprta je na regionalna cesta Vrhnika - Logatec zaradi zdrsa tovornega vozila. Nastaja zastoj v obe smeri.

Otežen dostop do Avstrije
Težave so tudi na Gorenjskem, sploh pri prehajanju meje - predor Karavanke je namreč zaprt v obe smeri, popolne zapore so tudi na prelazih Ljubelj in Korensko sedlo, verige so obvezne na prelazu Jezersko na slovenski strani, vendar je na avstrijski strani cesta zaprta.

Zaradi velike količine snega je na avstrijski strani zaprta tudi železniška proga med Beljakom in Jesenicami. Mednarodna vlaka iz Zagreba v München in Zürich, s številkama 414 in 498, bosta zato po Sloveniji peljala po obvozni poti Dobova-Zidani Most-Celje-Maribor-Šentilj-Špilje, so sporočili s Slovenskih železnic (SŽ).

Za potnike v notranjem prometu so na Slovenskih železnicah uredili nadomestne avtobusne prevoze. V tovornem prometu bodo na Slovenskih železnicah nujne tovore za zdaj vozili čez mejni prehod Šentilj.


Težave po vsej državi
Zaprt je tudi prelaz Vršič ter cesta Mojstrana-Vrata od slapa Peričnika dalje.

Zaradi nevarnosti poledice je promet oviran na regionalni cesti Vransko-Blagovica in na cesti čez Tuhinjsko dolino, na štajerski avtocesti med Blagovico in Šentrupertom, na dolenjski avtocesti med Ljubljano in Ivančno Gorico ter hitri cesti skozi Maribor med Dragučovo in Malečnikom.

Sneg je tudi na nekaterih koroških cestah, na cesti čez Radeljski prelaz je obvezna zimska oprema.

Zastoji in zdrsi na zasneženih cestah
Ponekod na severu države celo 25 centimetrov snega
Slovenijo pobelil sneg