Tonin je organom stranke ponudil svoj odstop in upa, da se bodo hitro izrekli. Foto: BoBo
Tonin je organom stranke ponudil svoj odstop in upa, da se bodo hitro izrekli. Foto: BoBo
Matjaž Han, Dejan Židan, SD
Izidov so se razveselili tudi v SD-ju. Foto: BoBo
Levica
Levica obljublja, da bodo v tem mandatu delali še več in bodo trikrat močnejši. Foto: BoBo
Pirati
Pirati so po do zdaj preštetih glasovih dobili okoli 2,5 odstotka glasov. Foto: BoBo
Danijel Bešić Loredan
"Katastrofalno nizka udeležba, še slabši izidi, znova razdeljeni med rdeče in črne," je izide volitev komentiral Danijel Bešić Loredan. Foto: BoBo
Marko Zidanšek
Zidanšek je odstopil z mesta predsednika SLS-a. Foto: BoBo
Tonin je organom stranke ponudil svoj odstop. Foto: Televizija Slovenija
Bojan Dobovšek
Bojan Dobovšek, predsednik Dobre države, je bil jedrnat: "Ljudje so se odločili, da niso proti korupciji." Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek je z izidom stranke zadovoljna, čeprav se sama ni uvrstila v parlament. Foto: BoBo
Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič bi bil rad minister za kulturo. Foto: Televizija Slovenija
Karl Erjavec
DeSUS je dobil pet poslanskih sedežev. Kot kaže, pa tokrat v poslanske klopi ne bo sedel predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Foto: BoBo

Lista Marjana Šarca (LMŠ), ki je glede na delni izid volitev drugouvrščena, je z dosežkom zadovoljna, predsednik stranke Marjan Šarec pa je prvaku SDS-a Janezu Janši že zaželel srečo pri sestavljanju koalicije. Janši je sicer čestital za zmago, ob tem pa povedal, da "ne bodo klicali prvi, bodo pa počakali klic". Šarec je sicer že pred volitvami dejal, da LMŠ ne bo šel v vlado s stranko SDS, kar je pred novinarji znova odločno ponovil. Šarec tako pričakuje priložnost za sestavo vlade brez SDS-a, saj Janši najverjetneje ne bo uspelo sestaviti vlade. Če bi spremenili predvolilne napovedi, bi bili neverodostojna stranka, je še opozoril.


SMC: Smo izjemno zadovoljni
Evropska komisarka Violeta Bulc je v štabu SMC-ja po objavi izidov vzporednih volitev, ki so SMC z 9,8 odstotka glasov umestili na tretje mesto, dejala, da so lahko izjemno zadovoljni: "V tem trenutku je težko dajati kakršne koli komentarje o koaliciji, pomembno je, da smo dosegli dovolj visok izid, da smo v pogajalski skupini."

.

Podpredsednik SMC-ja in predsednik DZ-ja Milan Brglez se je zahvalil volivkam in volivcem za izkazano zaupanje in to, da so prišli na volišča, "ker je to bistvo demokracije in s tem tudi delovanja države, ker brez tega dejansko ne gre". O prihodnjih koalicijah ni želel govoriti, saj je situacija veliko kompleksnejša kot na zadnjih volitvah. Zato bodo po njegovem mnenju koalicijska precej daljša, kot po zadnjih volitvah.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer, ki se poslavlja od aktivne politike in tokrat sploh ni kandidirala, pa je presodila, da so volivci "očitno želeli neke spremembe". "Spoštovati je treba voljo volivcev. Želeli so neke spremembe. Tisto, kar smo zagovarjali in zagotavljali ves čas, je, da bomo po stabilni poti, ki smo jo vodili štiri leta, nadaljevali naprej. Za razvoj Slovenije, ki bo v evropskem prostoru, ki bo odprta, ki bo spoštovala človekove pravice in pravo," je dejala.

Glede velikega padca priljubljenosti stranke, s prvega je padla na četrto mesto, je dejala, da pač ne mislijo netiti sovraštva. "Pod to ceno ne bomo padli, na drugi strani pa so drugačni, trši pogledi. Ljudje so ocenili, da se pogleda in poskusi, kaj in na kakšen način bo takšna politika videti," je povedala in še pojasnila, da ni kandidirala, ker je želela prepustiti priložnost drugim kandidatom in kandidatkam. "Vsekakor pa ostajam dejavna v družbenem in političnem prostoru," je dodala.

Mesec: V naslednjem mandatu bomo trikrat močnejši
Koordinator Levice Luke Mesec se je v odzivu na vzporedne volitve najprej zahvalil vsem podpornikom, simpatizerjem in članom stranke, pa tudi vsem volivcem. "Glede na to, da so mediji označili, da je v iztekajočem se mandatu vsak poslanec v Levici tehtal tri povprečne, lahko v naslednjem mandatu pričakujete, da bomo trikrat močnejši, kot smo bili v zdajšnjem," je povedal Mesec.

Kar zadeva sestavljanja koalicije, je Mesec jasen: "Ne bomo se pogovarjali s SDS-om, nimamo skupnih točk z NSi-jem. Pogovarjali pa se bomo s sredinskimi strankami, ampak o levi vladi." Po besedah Mesca je njihov cilj leva vlada, "in to ni samo koalicijska pogodba, ki je mrtva črka na papirju, ampak predvsem to, kar vlada dela". Mesec je tudi poudaril, da so imeli od parlamentarnih strank najcenejšo kampanjo, ki je temeljila predvsem na delu prostovoljcev.

Mesec je ob tem poudaril, da si želijo levo vlado, in ne sredinske, leve vlade pa ne bo brez Levice, zato tudi meni, da ima Levica dobra pogajalska izhodišča. Poudaril je, da si v Levici želijo v koalicijo, bodo pa trd pogajalec in vztrajali pri nekaterih svojih zavezah. Med njimi je tudi zahteva za referendum o članstvu v zvezi Nato. Poslanec Matej Tašner Vatovec pa je poleg članstva v Natu izpostavil še dvig plač in pokojnin, prenovo stanovanjske strategije in prehod na obnovljive vire kot pet ključnih točk, pri katerih Levica ne namerava popuščati.

Han: Na koncu bo treba sestaviti koalicijo
Z izidom volitev so zadovoljni tudi Socialni demokrati (SD), ki bodo, če bodo izidi vzporednih volitev zdržali, izboljšali izid preteklih volitev. "Mislim, da ima SD veliko perspektivo v prihodnje," je dejal vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han. "Čestitam zmagovalcu, a na koncu bo treba sestaviti koalicijo." Han je sicer poudaril, da kampanja ni bila preprosta, za vsak glas pa so se morali močno potruditi. Kot je dejal, je leva sredina dosegla dober izid in zdaj "morajo biti naša stranka in vse stranke odgovorne, da bomo Slovenijo peljali naprej".

Zadovoljen je tudi poslanec SD-ja Matjaž Nemec. "Glede na to, da je šel SD skozi zelo pomemben proces obnove, smo zadovoljni, da smo izboljšali izid izpred štirih let," je dejal. Glede koalicije z SDS-om je dejal: "Pri nas je jasno in ni bilo nikdar niti kančka dvoma, z gospodom Janezom Janšo gotovo ne bomo šli v koalicijo na noben način."

Z izidom je zadovoljen tudi predsednik SD-ja Dejan Židan, vendar želi počakati na uradne izide. Zbranim na Levstikovi pa je zagotovil, da bodo ne glede na to, ali bodo v koaliciji ali opoziciji, naredili vse, "da realizirajo njihove tri osnovne obljube". Kot je znano, meri na zmanjšanje nepravičnosti v družbi, izboljšanje položaja srednjega razreda in varnost.

V NSi-ju čakajo uradne volilne izide
V Novi Sloveniji (NSi) bodo z ocenami volilnega izida počakali na vse preštete glasove. Glavni tajnik NSi-ja Robert Ilc je izpostavil, da vzporedne volitve niso končen izid. Tudi če bo ostalo pri tem izidu, meni, da bo tudi manjši odstotek prinesel bistveno več poslanskih mest.

Vzporedne volitve so namreč NSi-ju kazale 6,6-odstotno podporo in sedem poslanskih sedežev v parlamentu.

Alenka Bratušek: Cilj smo dosegli
Alenka Bratušek
, predsednica istoimenske stranke, ki je po izidih vzporednih volitev dobila 5,5 odstotka glasov, je s tem "absolutno zadovoljna".

Na vprašanje, kakšna koalicija bi bila za njih sprejemljiva, je odgovorila: "Zdravstvo, upokojenci, mladi ter Slovenija brez groženj in brez izključevanja je naš cilj in verjamem, da bo Slovenija dobila vlado, ki bo vse to lahko zelo dobro naredila."

DeSUS: Uradni izid bo boljši
V Demokratični stranki upokojencev (DeSUS) bodo s komentiranjem volilnega izida počakali na uradne izide, saj menijo, da bodo po vseh preštetih glasovnicah dosegli bistveno boljši izid, kot ga napovedujejo vzporedne volitve.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je povedal, da bi bil, če bo ostalo pri petih odstotkih, to najslabši izid, odkar je predsednik stranke, a je prepričan, da bodo še spremembe.

SNS se je znova prebil v parlament
Se pa po sedmih letih v parlament vrača Slovenska nacionalna stranka (SNS). Predsednik stranke Zmago Jelinčič je povedal: "Zahvaljujem se vsem, ki so nam dali glasove, in vsem članom, ki so se trudili." Pravi, da bi SNS vstopil v vlado, kaj in s kom, pa še ne ve in čaka prihodnje dni. Sam bi rad bil minister za kulturo.

Stranke, ki so ostale pod parlamentarnim pragom
Na izide so se odzvale tudi nekatere stranke, ki se v parlament ne bodo prebile. Bojan Dobovšek, predsednik Dobre države, je bil jedrnat: "Ljudje so se odločili, da niso proti korupciji."

Danijel Bešić Loredan, predsednik GibanjaSkupajNaprej, pa je izide komentiral takole: "Katastrofalno nizka udeležba, še slabši izidi, znova razdeljeni med rdeče in črne." Prepričan je, da se bomo kmalu znova videli na volitvah.

Z izidom so nekoliko bolj zadovoljni v Piratski stranki, volivci so jim namenili 2,54 odstotka glasov. Rok Andree, predsednik stranke, je povedal, da bodo z "izidom, ki so ga jim zaupali volivci, delali še naprej".

Iz Solidarnosti so sporočili, da je bil glas za njih glas za prihodnost Slovenije. Poudarili so, da je imela Solidarnost finančno skromno, a vsebinsko močno kampanjo. Dodajajo, da so v kampanjo vnesli številne predloge, njihovo sporočilo pa zaradi "nepoštenega boja" ni moglo doseči večjega števila glasov. "V Solidarnosti smo glede na vse okoliščine zadovoljni z izidom volitev. Z zelo skromnimi finančnimi sredstvi in praktično z blokado medijskega prostora smo vendarle prepričali precej ljudi, da za nas oddajo svoj glas," so še sporočili iz Solidarnosti.

Janko Veber, ki se je potegoval za mesto poslanca na listi Združene levice in Sloge, ki je dosegla 0,56 odstotka, je dejal, da bo treba počakati na presojo, ali so bile tokratne volitve sploh legitimne. Že konec maja je namreč na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti zakona o volitvah v DZ in pobudo za presojo ustavnosti zakona o Radioteleviziji Slovenija. Veber meni, da so volitve zaradi različnih načinov določanja kandidatnih list nepoštene, neenakopravne in nesvobodne: "To dogajanje je usodno vplivalo na to, da stranki Sloga ni uspelo predstaviti programa, ki je še kako aktualen, saj nobena od v parlament izvoljenih strank ne bo preprečila razprodaje Slovenije in še manj poskušala vrniti dediščino ljudem," je dejal.

Zidanšek ni več predsednik SLS-a, odstop ponuja tudi Tonin
So pa izidi volitev že odnesli prvega predsednika stranke. Po slabem volilnem izidu je Marko Zidanšek odstopil z mesta predsednika SLS-a. "Cilj je bil jasen, ker nismo prišli v parlament, odstopam z mesta predsednika stranke," je povedal Zidanšek.

Svoj odstop je organom stranke ponudil tudi predsednik NSi-ja Matej Tonin, saj stranka ni dosegla desetih odstotkov. "Iskreno smo se trudili, naša ekipa je garala na terenu. Ker pa nisem dosegel rezultata, ki sem si ga zadal za cilj, sem organom stranke ponudil svoj odstop," je svojo odločitev pojasnil Tonin. Svet stranke bo o ponujenem odstopu odločal v najkrajšem mogočem času, je še dodal.

Tonin je ocenil, da je za kak odstotek slabši izid kriva predvsem velika razpršenost glasov. "Strank je bilo veliko in v takem zverinjaku je bil vsak odstotek dragocen," je bil slikovit Tonin.

Tonin je sicer prepričan, da je menjava na vrhu stranke pripomogla k izidu, saj so januarja javnomnenjske ankete NSi-ju kazale pet poslanskih mandatov, zdaj pa bodo imeli v parlamentu sedem poslanskih mest.