Predsednik Zaresa Gregor Golobič vidi dobro prihodnost za
Predsednik Zaresa Gregor Golobič vidi dobro prihodnost za "novo politiko". Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Enkrat je treba na pot družbe znanja, tudi če na ta račun izgubimo kakšno politično točko. Čez 10 let nam bodo Slovenci hvaležni.

Podpredsednica Zaresa Darja Radić
Pavel Gantar
Zaresov poslanec v državnem zboru Pavel Gantar je ostro nastopil proti drobljenju občin. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

V kratkem času smo uspeli tajkunom pokvariti 20-letno veselico.

Nekdanji podpredsednik stranke Andrej Rus
5. KONVENCIJA ZARESA
Na 5. konvenciji stranke so delegati skoraj vse odločitve soglasno podprli. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Mislim, da vsega zadanega niti v treh mandatih ne bo mogoče izvesti, zato se bojim, da bomo morali večno ostati na oblasti.

Andrej Rus, nekdanji podpredsednik Zaresa

Gregor (Golobič) si zasluži respekt, aplavz in zaupanje, da je ob vsem sranju, ki ga je doživel v tem letu, vseh dvomih pripravljen še naprej voditi stranko.

Poslanec Ivo Vajgl
Zares
Zaresov program temelji na konceptu "4-dimenzionalne" Slovenije, glavna poudarka pa sta razvoj in družba znanja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Morda je umik iz Afganistana premalo. Morda bi morali razmišljati že o referendumskem izstopu iz zveze NATO.

Član Zaresa Saša Adamič
Vito Rožej
Vito Rožej je neuspešno kandidiral za podpredsednika, zbral je 216 glasov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zares z novim/starim vodstvom

Nekateri, tudi najuglednejši, so nas zapustili, stari vzorci so se izpeli, tako v stranki kot v družbi. Zato je treba koncept 'nove politike' obnoviti s kritičnim razmislekom o lastnem ravnanju, v družbi pa poiskati nove poti do socialne varnosti, je odzvanjalo na uvodu 5. kongresa stranke Zares, kjer so izvolili novo vodstvo. Poleg tega so sprejeli programska izhodišča za lokalne volitve in spremembe statuta, med katerimi je tudi zmanjšanje števila podpredsednikov s sedem na dva. Za podpredsednika in podpredsednico je članstvo stranke izvolilo Franca Jurija in Darjo Radić.

Golobič je kot edini kandidat za predsednika stranke dobil 574 od 785 veljavnih glasov, proti njegovi kandidaturi pa je glasovalo 211 članov stranke. Po razglasitvi izidov je obžaloval, da ni imel protikandidatov, je pa pozdravil programe vseh kandidatk in kandidatov za mesti podpredsednikov stranke. Po njegovih besedah gre za ljudi, ki vedo, zakaj so v stranki, kaj lahko od nje pričakujejo in kaj lahko stranka pričakuje od njih. Posebej je poudaril, da ni bil izvoljen soglasno, kar naj bi bilo dobro, saj da je s tem vodilni položaj stranke Zares še vedno nekaj, za kar se je vredno boriti.
Radićeva in Juri najprepričljivejša med sedmimi kandidati
Člani Zaresa so svoje vodstvo volili neposredno, in sicer po pošti. Glasovanje je potekalo med 31. avgustom in 9. septembrom, na današnji konvenciji pa so razglasili izide. Juri je med petimi kandidati za podpredsednika stranke od 762 veljavnih glasovnic dobil 393 glasov, še prepričljiveje pa je mesto podpredsednice stranke zasedla Radićeva, ki je med tremi kandidatkami od 777 veljavnih glasovnic dobila 506 glasov. Za ta dva položaja so se poleg Radićeve in Jurija potegovali še Nežika Šešo, Andreja Škrabec, Drago Mencin, Vito Rožej in Tristan Šker.

Golobič: Projekt 'nove politike' bo uspel
Ob izvolitvi vodstva je čas za inventuro, meni Golobič: "Naredili smo precej več, kot nam je priznano in kolikor smo si sposobni sami priznati." Nevoščljivost pogosto razumemo kot del nacionalnega karakterja, je dejal, vsakogar, ki dvigne glavo iz povprečja, radi omalovažujemo. Dopovedati si moramo, da ne gre za stranke in boj za položaje v državi, temveč gre za sposobnost spoprijemanja z lastnimi omejitvami, je izjavil novi-stari predsednik.

Program Zaresa: 4-dimenzionalna Slovenija
Programski načrt stranke Zares po Golobičevih besedah predstavljajo štirje D-ji "za štiridimenzionalno Slovenijo". Prvi je 'dobra država', zato se bo zavzemal za spremembo volilnega sistema, saj naj bi današnji sistem državni zbor sprevrgel v igrišče partikularnih interesov. Že iz koalicijske pogodbe izhaja nezdružljivost funkcije župana s poslancem DZ-ja, kot zdravilo za "vrtičkarstvo na ministrstvih" pa vidi novo javno agencijo za upravljanje nepremičnin. Pod drugim D-jem se skriva dialog kultur, "edina alternativa kulturnemu boju", ki naj bi že desetletja prežemal državo. Za konec pa se v naboru tega, kar Zares ponuja volivcem na prihajajočih volitvah, skrivata še 'družba znanja' in 'dodana vrednost'.
Krebsova: Proti vrtičkom na ministrstvih in aroganci oblasti
Tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs meni, da je zdaj čas za inventuro obljub koalicijske pogodbe in z vprašanji preverila današnje stanje: "Še nastajajo predpisi v vladni proceduri na aroganten način, napisani nekje zunaj in poslani v državni zbor, preden lahko kdor koli iz civilne družbe kar koli pripomni? Odgovor je ne," je dejala Krebsova in pojasnila: "Arogance oblasti ni več, na vsak nastajajoč predpis pride rok od 30 do 60 dni, v katerem smo dolžni odgovoriti na vsak predlog iz civilne družbe."
Z dvema novelama zakona želi odstraniti kapitalske vplive iz volilnih kampanj, poleg tega se bo Krebsova še naprej trudila tudi za ločitev županske in poslanske funkcije, zadovoljna pa je z napovedano ustanovitvijo Agencije za javna naročanja, ki bo "odstranila vrtičke na ministrstvih". Leta 2012 bo predvidoma vložila spremembo zakona o državni upravi. Krebsova namreč želi zmanjšati število ministrstev z 18 na od 10 do 12, še dodatno pa bi njihovo delo racionalizirala s centralizacijo informatike in kadrovanja, saj na ministrstvih, ugotavlja Krebsova, preveč časa potrošijo z javnimi naročili, kadrovskimi postopki in najemi prostorov.

Radićeva: Obrat na področju državnih subvencij
Svetovna gospodarska kriza je močno zamajala temelje svetovnega gospodarstva in razkrila tisto, na kar so v Zaresu opozarjali že pred njenim začetkom, trdi novopečena podpredsednica Zaresa in ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Nizka konkurenčnost slovenskega gospodarstva ima po njenem mnenju vzrok v tem, "da je Slovenija izkoristila veliko konjukturo in dostop do izjemno ugodnega denarja, ki so ga dobile banke, za plenilske prevzeme podjetij namesto za razvoj in vlaganja".

Ob pregledu preteklega državnega subvencioniranja z nepovratnimi sredstvi so po Radićinih besedah ugotovili, da je to bilo zelo neučinkovito oz. velikokrat služilo le vzdrževanju slabih podjetij pri življenju, zato je njena prva prioriteta razvojno subvencioniranje, pomoč podjetjem za vlaganje in razvoj. Pripravili so razpis za sofinanciranje razvojnih centrov za 185 milijonov evrov, razpis za centre odličnosti se je pravkar končal, 40 milijonov pa se bo namenilo za kompetenčne centre.

Na konvenciji so podprli tudi angažnma novega podpredsednika stranke in podpredsednika odbora za zunanjo politiko v državnem zboru Franca Jurija. Vladi so dali enomesečni rok za določitev datuma umika Slovenske vojske iz Afganistana. Predlagali bodo tudi spremembo zakona o obrambi, kjer bo po novem državni zbor tisti, ki bo odločal o napotitvah Slovenske vojske na misije v tujino, ob aferi Patria pa si želijo javne razprave o strategiji opremljanja naše vojske do leta 2025.

Poštena igra?
Nekdanji podpredsednik Zaresa in profesor na FDV-ju Andrej Rus trdi, da so v stranki vedno vztrajali pri pošteni igri in tajkunom uspeli "pokvariti veselico". Že v konjunkturi naj bi v Zaresu opozarjali na nevzdržnost tajkunskih prevzemov, na prezadolženost, zlasti iz lastninjenja, in nevlaganje v razvoj. "Danes so državne banke pod velikim pritiskom, da bi pozabile standarde poslovanja in s krediti pomagale odložiti propad, v resnici pa gre to za rešitev in žep tajkunov," meni Rus in dodaja, da je to že tretja faza tajkunizacije. Prva so po njegovem menju bili certifikati, potem netransparentno zadolževanje za prevzeme, zdaj pa hočejo, "da država plača za njihov zapitek".

Gantar: Občin je preveč!
Občin imamo preveč, so premajhne, imajo premalo pristojnosti in lastnih virov financiranja. Medtem ko v tujini težijo k vzdrževanju in združevanju občin, je pri nas težnja po drobljenju še zelo živa, je kritičen poslanec Zaresa in predsednik državnega zbora, Pavel Gantar. Ponosen je sicer, da Zares letos prvič kandidira na lokalnih volitvah. Temeljno sporočilo Gantarja za prvi nastop stranke se glasi: Vasi in mesta se ne da graditi samo z betonom, temveč s pametjo in znanjem.

"Predvsem pa mora biti ta politika takšna, da se gradi tudi tisto, kar je očesu nevidno, torej komunalno infrastrukturo, ne pa samo pločnikov in ulic," je izjavil. Glede drobitve občin se, ob dogajanja v občini Koper in Ankaranu, z njim sicer ni strinjal strankarski kolega Franco Juri.

Enkrat je treba na pot družbe znanja, tudi če na ta račun izgubimo kakšno politično točko. Čez 10 let nam bodo Slovenci hvaležni.

Podpredsednica Zaresa Darja Radić

V kratkem času smo uspeli tajkunom pokvariti 20-letno veselico.

Nekdanji podpredsednik stranke Andrej Rus

Mislim, da vsega zadanega niti v treh mandatih ne bo mogoče izvesti, zato se bojim, da bomo morali večno ostati na oblasti.

Andrej Rus, nekdanji podpredsednik Zaresa

Gregor (Golobič) si zasluži respekt, aplavz in zaupanje, da je ob vsem sranju, ki ga je doživel v tem letu, vseh dvomih pripravljen še naprej voditi stranko.

Poslanec Ivo Vajgl

Morda je umik iz Afganistana premalo. Morda bi morali razmišljati že o referendumskem izstopu iz zveze NATO.

Član Zaresa Saša Adamič
Zares z novim/starim vodstvom