Ali in kako dolgo bo Zares še del koalicije, ni jasno. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Ali in kako dolgo bo Zares še del koalicije, ni jasno. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Obenem pa to, tako Biščak, ne bi pomenilo, da ne bi več podpirali programskih nalog, zapisanih v koalicijskem sporazumu. Namige, da naj bi imela stranka Zares namen izstopiti le iz vlade, ne pa tudi iz koalicije, je zavrnil. Koalicijske zaveze bodo tako tudi naprej v vsakem primeru skušali uresničevati: "Če smo rekli, da je zdravstvena reforma potrebna, jo bomo podpirali tudi, če ne bomo v vladi. Ali si to zasluži oceno, da potem ostanemo v koaliciji, pa po mojem ne," je povedal.

Erjavec: Izstop Zaresa je verjeten
Katarina Kresal, predsednica LDS-a, napovedi ni komentirala. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je povedal, da resničnosti namenov Zaresa sicer ne želi presojati, da pa je po njegovem mnenju zelo verjetno, da se bo izstop zgodil. Na to po njegovem mnenju kaže tudi predlog Zaresa za ustavne spremembe oziroma za večjo možnost predčasnih volitev. Take napetosti so bile, pravi Erjavec, izpostavljene tudi v ravnanju Zaresa do DeSUS-a, kar pa je sam razumel "bolj kot način, kako bi Zares zamajal vlado in koalicijo". DeSUS v tem primeru na izpraznjena ministrska mesta ne bi predlagal svojih kandidatov, temveč bi to prepustili premierju.

V petek nov koalicijski vrh
Koalicija se bo v petek znova sešla na vrhu, na katerem bodo obravnavali prioritete vlade. Na srečanju, ki se ga bodo udeležili tudi vodje poslanskih skupin, naj bi preverili, ali DZ podpira naloge, o katerih so prvaki vladnih strank že dosegli soglasje.