Tudi po petkovi pošiljki zaščitne opreme, ki je bila večja od prejšnjih dveh, za zdaj v civilni zaščiti še ne morejo zagotoviti, da bi lahko vsakemu državljanu dali v roke zaščitno masko. Foto: BoBo
Tudi po petkovi pošiljki zaščitne opreme, ki je bila večja od prejšnjih dveh, za zdaj v civilni zaščiti še ne morejo zagotoviti, da bi lahko vsakemu državljanu dali v roke zaščitno masko. Foto: BoBo

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je pojasnil, da je v državi trenutno dovolj zaščitne opreme za sprotne potrebe, še vedno pa nimamo večje zaloge, ki bi zadostovala za daljše obdobje. V prihodnjih dneh naj bi sicer prišlo do novih dobav, ki bi lahko povečale obstoječe zaloge, je dejal, a o podrobnostih ni želel govoriti. Omenil je le, da civilna zaščita že dela prostor v skladišču v Ljubljani. S samo logistiko se civilna zaščita neposredno ne ukvarja, veliko dela pa ima s preverjanjem kakovosti, certifikati, štetjem in prevzemi opreme, je pojasnil prvi mož civilne zaščite.

Sorodna novica Potrjenih 35 novih okužb, 6 novih smrti
Na Brniku pristal boeing 777 z zaščitno opremo iz Kitajske

Na ljubljanskem letališču je pristalo prvo širokotrupno letalo iz Kitajske z medicinsko opremo za Slovenijo, na Facebooku poroča Slovenski letalski portal Sierra5. Po poročanju portala 24ur gre za zasebno naročilo.

Po navedbah letalskega portala je Boeing 777-300 ruske letalske družbe Nordwind Airlines prepeljal 40 ton medicinske opreme, največ zaščitnih obraznih mask. "Potniško letalo je bilo do zadnjega kotička napolnjeno z opremo, na 461 sedežih naj bi bilo nekaj čez 820 škatel s trislojnimi zaščitnimi maskami," so zapisali.

Pri tem je Šestan zagotovil, da trenutno ni nobene ranljive skupine, ki bi potrebovala zaščitno opremo, a je brez nje. Priznal pa je, da tudi po petkovi pošiljki zaščitne opreme, ki je bila večja od prejšnjih dveh, za zdaj še vedno ne morejo zagotoviti, da bi lahko vsakemu državljanu dali v roke zaščitno masko, kot so verjetno številni pričakovali. "Morda bomo tudi do tega prišli, ampak še kak dan ne," je dodal.

Mariboru maske doniralo pobrateno kitajsko mesto

V Maribor je medtem prispelo 10.000 zaščitnih mask tipa FFP-2, ki jih je mestu doniralo pobrateno kitajsko mesto Hangdžov. Zaščitne maske bo Civilna zaščita Mestne občine Maribor razdelila med ustanove in službe, kjer jih zaradi narave dela in tveganja za prenos okužbe najbolj potrebujejo: Univerzitetni klinični center Maribor, Zdravstveni dom Maribor, Dom pod Gorco, Dom Danice Vogrinec Maribor, patronažna služba in avtotaksislužbe.

Dobiti zaščitno opremo je te dni težko. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Dobiti zaščitno opremo je te dni težko. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Vprašanja glede transparentnosti dobav

"V kratkem pričakujemo kar nekaj velikih pošiljk, ko bo prva prispela v Slovenijo, bomo pogodbo razkrili in vas seznanili z vsemi okoliščinami," je v povezavi z nabavo zaščitne opreme dejal govorec vlade Jelko Kacin in dodal: "Sicer pa se vlada pripravlja na to, da bi tedensko poročala o nakupih in zagotovo bo potem dvomov in vprašanj manj.

Sorodna novica V Ljubljani hospitaliziranih 52 bolnikov, v Mariboru 27

"Ampak kot vsi dobro vemo, so razmere na – predvsem kitajskem – trgu zelo težke, v poročilih lahko dnevno spremljate novice o tem, katera država je kateri uspela preplačati že plačano in naloženo blago in ga preusmeriti v svojo državo. V takih razmerah je zelo težko govoriti o transparentnosti. Ampak o tem, kaj smo naročili, koliko bomo plačali, ko bo blago prišlo – o vsem tem vas bomo dnevno obveščali," je še odgovoril Kacin na novinarsko vprašanje, kako zagotoviti preglednost pri nabavi in dobavi zaščitne opreme, saj se le tako lahko ovrže sum, da se posamezniki s tem ne bodo okoriščali.

Zavod za blagovne rezerve bolnišnicam dobavil 66 respiratorjev

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v ponedeljek pojasnil, da je Zavod RS za blagovne rezerve bolnišnicam prejšnji teden dobavil 66 respiratorjev za umetno predihavanje pljuč. Poleg tega je različnim institucijam dobavil tudi 1,83 milijona trislojnih mask in 401.280 mask tipa FFP2.

Sorodna novica "Oskrba stanovalcev domov za starejše postaja politično vprašanje"

Minister je ob tem navedel še, da je zavod prejšnji teden dobavil tudi 270.000 mask domače proizvodnje, 10.230 dezinfekcijskih sredstev in 7390 kosov druge zaščitne opreme. Počivalšek je obenem napovedal, da bodo v tem tednu z lastno proizvodnjo zagotovili kar pol milijona zaščitnih mask.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.