"Omejitev gibanja na matično občino in upoštevanje tega ukrepa sta bistveno zmanjšala možnost novih okužb. Razveseljuje dejstvo, da do zdaj nismo imeli večjega izbruha v industriji – hvala vsem podjetnikom in zaposlenim, ki ob upoštevanju zaščitnih ukrepov omogočate delovanje vsaj delu gospodarstva," je dejal premier Janeza Janša in se zahvalil tudi vsem drugim, ki spoštujejo ukrepe in pomagajo pri oskrbi. Ocenil je, da nam gre "zmerno dobro".

Pri uveljavitvi prvega svežnja za blažitev posledic epidemije za prebivalstvo in gospodarstvo sicer po njegovih besedah prihaja do "nepotrebnih zamud", vendar "zakon bo uveljavljen in izplačila bodo", je zagotovil.

"Slovenija je ostro in zgodaj ukrepala. Lahko da je rast nižja, kot smo pričakovali, a vendar številke ne odražajo dejanskega stanja. Lahko sklepamo, da je okuženih od 3- do 10-krat več ljudi," je predtem dejal infektolog s klinike Charite v Berlinu Andrej Trampuž. "Dober znak pa je, da je okuženih manj ljudi kot drugod. Verjetno je v Sloveniji okuženih od 3000 do 4000 ljudi. V večini primerov okužba poteka z blagimi simptomi ali brez njih, a se vseeno prenaša naprej, predvsem na ranljivejše. Virus se tako širi med prebivalstvom. Verjetno čez en teden še ne bomo doživeli vrha. Pripraviti se moramo, da nas čakajo še težji tedni. Splača se stisniti zobe, da preprečimo vsako novo okužbo," je dodal za TV Slovenija.

V Sloveniji število okužb postopno narašča, razmere so še vedno najhujše v domovih za ostarele. V ponedeljek je bilo okuženih 1055 ljudi, 36 jih je umrlo. Med zdravstvenimi delavci in sodelavci so ugotovili skupaj 189 okužb, med oskrbovanci domov za starejše pa 219. Zaščitne opreme je dovolj le za sprotne potrebe.

V svetu je medtem število okuženih naraslo na 1,34 milijona. Umrlo je več kot 76.000 ljudi.