Preiskovalna komisija, ki se ukvarja z domnevno nezakonitim financiranjem političnih stranl. Foto: BoBo
Preiskovalna komisija, ki se ukvarja z domnevno nezakonitim financiranjem političnih stranl. Foto: BoBo

Direktor podjetja Opgrad Rok Erjavec, ki se ukvarja z gradbenim inženiringom, je dejal, da je podjetje med letoma 2020 in 2022 oglaševalo zgolj na portalih Požareport, Demokracija in Škandal24. Na portalu Požareport je oglaševal za 10.000 evrov v prvi polovici leta 2020, na portalih Demokracija in Škandal24 za 40.000 evrov pa zadnje štiri mesece v letu.

Direktor Opgrada Rok Erjavec. Foto: BoBo
Direktor Opgrada Rok Erjavec. Foto: BoBo

Za oglaševanje se je odločil, saj je želel doseči opaznost svojega podjetja, ki je sicer brez spletne strani in ima enega zaposlenega. "V času korone so ljudje sedeli doma in ugotavljali, da so v objektih, ki propadajo in jih je bilo treba obnavljati," je dejal Erjavec.

Opisal je, da je za oglaševanje "prišla ponudba", nato pa je pregledal doseg omenjenih medijev in kdo jih bere. Zanikal je, da bi mu oglaševanje na portalih kdor koli naročil ali sugeriral. Prav tako je zanikal, da bi mu kdo v zameno za oglaševanje ponudil kakšen posel.

Dejal je, da sicer ni posloval s podjetjem Nova obzorja, ki portal Demokracija izdaja. Koliko poslov je podjetje dobilo po oglaševanju, Erjavec ne ve, je pa imelo podjetje v času oglaševanja okoli pol milijona prometa letno. Na vprašanje predsednice komisije Tamare Vonta, ali se je obseg podjetja z oglaševanjem povečal, je odgovoril: "Ne oglašujemo več pri njih, tako da naj s tem povem, koliko smo bili zadovoljni z obsegom."

Premostitvene težave

Predsednica komisije Tamara Vonta (Svoboda). Foto: BoBo
Predsednica komisije Tamara Vonta (Svoboda). Foto: BoBo

Erjavec je še potrdil, da je imelo podjetje Opgrad, ki se je med epidemijo imenovalo Eko Nivo gradnje, ravno v času oglaševanja "premostitvene težave". Da bi jih rešili, so si izposodili denar od poslovnega partnerja, podjetja NGN Eko, po navedbah Vonte koncesionarja za urejanje vodotokov.

Potrdil je tudi, da je ameriškemu podjetju Spectra Real Estate, ki se med drugim ukvarja z odkupom terjatev, nakazal denar, in sicer na Slovaško. Dejal je, da je podjetje kupilo terjatve od dobavitelja Erjavčevega podjetja. Katerega, Erjavec ni navedel.

Erjavec je prav tako potrdil, da je bil zaposlen v podjetju Nivo Eko, ki je zdaj njegov poslovni partner. Za to podjetje so med drugim pripravili dokumentacijo v znesku od 10.000 do 15.000 evrov.

Podjetja Global Promobil ne pozna. Na vprašanje Vonte, ali bi kot direktor podjetja vedel "za podjetje, če bi bilo vsako drugo njegovo nakazilo izvedeno na bančni račun podjetja, ki so ga pač danes omenili", pa je Erjavec odgovoril pritrdilno.

Erjavec ni želel povedati, od kod večji obseg prometa

Erjavec je sicer tudi direktor podjetja Gedora, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem. Na vprašanje Vonte, zakaj je podjetje dosegalo večji obseg prometa v zadnjih dveh letih, torej več kot pol milijona evrov, Erjavec ni želel odgovoriti.

Komisija je kot pričo nameravala zaslišati tudi Roka Arčona, ki vabila ni prevzel. Kot je dejala Vonta, ga bodo povabili na eno od naslednjih sej komisije.

Preiskovalna komisija od julija 2022 med drugim ugotavlja politično odgovornost zaradi domnevnega nezakonitega financiranja strank in politične propagande v medijih med letoma 2020 in 2022 z denarjem podjetij v državni lasti.

Kot izhaja iz vmesnega poročila komisije iz novembra lani, so gradbena podjetja in njihova hčerinska podjetja Hidrotehnik, Nivo in Pomgrad sklepala domnevno fiktivne oglaševalske pogodbe s podjetji, ki so sicer predmet parlamentarne preiskave, torej Nova obzorja, Nova hiša, Nova24TV in Lana Media. Oglaševalske pogodbe v skupni višini pol milijona evrov so bile sklenjene v času, ko so omenjena gradbena podjetja od ministrstva za okolje, ki ga je takrat vodil Andrej Vizjak, pridobila koncesije za upravljanje in čiščenje vodotokov.