Ob visokem jubileju so opozorili na slabšanje na področju duševnega zdravja pri otrocih in mladostnikih in tudi na to, da negotove razmere in vse več nestrpnosti v družbi močno negativno vplivajo tudi na razvoj psihičnih težav pri otrocih. Častni pokrovitelj praznovanja je bil predsednik države Borut Pahor.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Desetletja opažamo izrazit porast različnih duševnih motenj pri otrocih in mladostnikih," pravi Leonida Zalokar, ravnateljica strokovnega centra Planina.

V zadnjem desetletju se je za kar 50 odstotkov povečalo predpisovanje zdravil za lajšanje duševnih težav. Strokovnjaki zadnja leta opažajo vse več nasilnega, agresivnega vedenja med mladimi. Otroci pa so ogledalo družbe, v kateri živijo.

"Zelo težko je namreč uveljavljati norme, vrednote, moralo, poštenje, ustrezno komunikacijo, če pri najvišjih predstavnikih oblasti spremljamo vedenje, ki se ga sramujemo," je na slovesnosti dejala Leonida Zalokar.

Vzgojni zavod je za 70-letno delo prejel zahvalo predsednika države.

"Za izpolnjevanje poslanstva vzgajanja najranljivejše populacije otrok in mladostnikov, da bi bili pripravljeni na samostojno, samozavestno in odgovorno življenje," je dejal predsednik Borut Pahor.

Ob visokem jubileju in zaradi izjemnega strokovnega dela z otroki in mladostniki je vlada Vzgojni zavod preimenovala v Strokovni center Planina. Po mnenju ministrice za izobraževanje Simone Kustec je to osrednji center v Sloveniji za pomoč otrokom, ki zaradi duševnih motenj in bolezni ne morejo živeti s člani svoje družine ter potrebujejo obsežno strokovno pomoč in bivanje v vzgojnem zavodu.

70 let vzgojnega zavoda v Planini