Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tako bo Zavod za zaposlovanje postopke izdaje delovnih dovoljenj in soglasij k enotnim dovoljenjem za zaposlitev in delo tujih delavcev reševal prednostno, najpozneje v roku 10 dni.

Delodajalci ukrep pozdravljajo, bi si pa želeli, da bi se postopki še skrajšali.

Zidarji, tesarji, krovci, izolaterji, montažerji, mehaniki, elektroinštalaterji ter vozniki težke mehanizacije – to so nekateri od najbolj iskanih delavcev, ki jih bodo potrebovali na prizadetih območjih. Seznam poklicev, za katere bo veljala nova ureditev, bodo znani v prihodnjem tednu.

V Slovenijo bodo lahko prišli tujci, ki za vstop ne potrebujejo vizuma. "Se pravi, da iz tega zakona odpadejo delavci iz oddaljenih držav Afrike in Azije. Je pa zakon namenjen vsem državljanom nekdanjega SFRJ-ja in držav iz Evrope, ki še niso v Evropski uniji. Postopki se iz več mesecev skrajšujejo na deset dni – gre namreč za to, da se v teh primerih preskoči upravna enota – delavci za začetek dela potrebujejo le soglasje Zavoda," je dejal predstavnik Zavoda za zaposlovanje Miho Šepec.

"Bistveno tukaj pa je, da bodo ti ljudje lahko v 10 dneh, ko pridejo v Slovenijo, dobili soglasje Zavoda, da bodo lahko začeli delati in jim ne bo treba čakati na enotno dovoljenje za bivanje in delo, ki ga mora v treh mesecih po tem izdati upravna enota," je pojasnil minister za delo Luka Mesec.

Obrtniki bi si želeli, da bi se čas obravnavanja vloge prepolovil. "Delovna soglasja naj se obravnavajo prednostno oziroma najkasneje v petih dneh, predlagan pa je 10-dnevni rok, ki je v tej situaciji predolg," meni Franc Vesel iz OZS-ja.

Na GZS-ju, kjer se že vseskozi zavzemajo za krajše postopke, ukrep interventnega zakona pozdravljajo. "Ker na ta način pač zmanjšamo mnogo predolge postopke zaposlovanja tujce. Kljub poenostavitvam se ti postopki nesorazmerno dolgo vlečejo," pravi Miha Gorenšček.

Zakonodaja omogoča tudi hitrejši začetek izvajanja storitev tujih delavcev, zaposlenih pri tujih delodajalcih.