Izvajanje odloka o omejitvi gibanja bo lahko v okviru svojih pristojnosti nadzorovala tudi policija, ki je pomoč ponudila tudi pri nadzorovanju upoštevanja karantenskih odločb. Foto: BoBo
Izvajanje odloka o omejitvi gibanja bo lahko v okviru svojih pristojnosti nadzorovala tudi policija, ki je pomoč ponudila tudi pri nadzorovanju upoštevanja karantenskih odločb. Foto: BoBo

Kot je na ponedeljkovi tiskovni konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, je v Sloveniji trenutno nekaj žarišč okužb, ki so posledica druženj, večjih druženj brez ustrezne medsebojne razdalje. Zato se je vlada odločila, da število ljudi, ki se smejo družiti, zmanjša s 500 na 50.

Ob tem je ohranjena možnost druženja do 500 ljudi, ko gre za organizirane prireditve, za katere bo na podlagi mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) izdano soglasje. Po Kacinovih besedah gre za prireditve, ki imajo sedežni red, s katerim bodo omogočili fizično razdaljo med udeleženci, ter imajo organizirano redarsko službo in podobno.

Ta izjema pa ne velja za shode, naj bodo organizirani ali ne, je zapisano v sporočilu po seji vlade. Za čas trajanja splošne omejitve oziroma prepovedi zbiranja ljudi bo treba tudi prijaviti prireditve na podlagi zakona o javnih zbiranjih.

Nezadosten nadzor nad ljudmi v karanteni

Za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji je treba po Kacinovih besedah tudi povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb. "Ta je absolutno nezadostna," je ocenil. Kritičen je do majhnega števila nadzorov zdravstvenega inšpektorata, kar je označil za nedopustno.

Kot je dejal, v tem trenutku noben zdravstveni inšpektor ne bi smel na dopust, saj da so prioritete nekje drugje. "Zdaj je treba nadzorovati, kdo se drži karantenske odločbe, ker bomo sicer v avgustu imeli zapolnjene bolnišnice," je opozoril.

Ob tem je še dodal, da je ministrstvo za notranje zadeve zato v nedeljo ponudilo pomoč pri obiskovanju ljudi, ki jim je bila izdana karantena, in pregledovanju njihovega zadrževanja v osamitvi. To je sicer pristojnost zdravstvenega inšpektorata. Kot je navedeno v sporočilu po seji vlade, "izvajanje odloka poleg pristojnih inšpekcijskih služb nadzoruje tudi policija v okviru svojih pristojnosti".