Čuš želi spremeniti zakon o trgovini, tako da bi bile trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte. Foto: BoBo
Čuš želi spremeniti zakon o trgovini, tako da bi bile trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte. Foto: BoBo

"Z novelo zakona o trgovini, ki smo jo pripravili v koaliciji Liste Andreja Čuša in Zelenih Slovenije ter nekaj drugih iniciativah, sledimo predvsem ustavnemu načelu ljudske suverenosti, saj je slovensko ljudstvo na najbolj demokratičen način - z referendumom - že izglasovalo odločitev o nedeljskem delu," je sporočil Čuš.

Njegovo spletno peticijo za zaprtje trgovin je podprlo 6500 državljank in državljanov, novembra pa bo aktivnosti nadaljeval tudi z zbiranjem podpisov podpore na stojnicah po slovenskih občinah.

Socialni partnerji v trgovini se sicer želijo sami dogovoriti glede delovnega časa. Delodajalske in sindikalne organizacije, ki so podpisnice kolektivne pogodbe za trgovinsko dejavnost, so se namreč dogovorile, da bodo problematiko delovnega časa v panogi celovito uredile v okviru kolektivne pogodbe.

Čuša veseli, da so o tem začeli govoriti tudi socialni partnerji, vendar, kot je zapisal, "žal 14 let prepozno". "Če je predlog poslancev državnega zbora dovolj, da socialni partnerji začnejo s celovitim naslavljanjem dopolnitev kolektivnih pogodb, bom pa vsak mesec predlagal nove dopolnitve - a ni tako," je dodal.

Veliko število panožnih kolektivnih pogodb po njegovih ocenah namreč ni optimalnih, če ne celo škodljivih za marsikaterega slovenskega delavca. Zaradi takšnih in drugačnih političnih preigravanj naša družba izgublja potencial, v nas ubija produktivnost, voljo in željo ter ne nazadnje vodi k temu, da se mladi izseljujejo.

"Nova pravila igre moramo postaviti za ljudi, ki že aktivno sodelujejo na trgu delovne sile, in za ljudi, ki na trg še prihajajo. Naš socialni model namreč že nekaj časa ne služi svojemu namenu," je dodal.