Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Poročilo o Sloveniji med drugim ugotavlja, da so bile zadnje parlamentarne in predsedniške volitve v državi svobodne in poštene, vendar pa omenja poročila o omejevanju svobode izražanja in medijev, kamor spadajo grožnje novinarjem z nasiljem, ki da so jih spodbujali "vladni dejavniki".

Del poročila o Sloveniji je v primerjavi z nekaterimi drugimi državami kratek. Poročilo znova opozarja na prepolne zapore in zbirne centre za begunce, pri čemer pri slednjih kot možne razloge navaja pomanjkanje osebja za obdelavo prošenj in begunce iz Ukrajine. Po oceni poročevalcev sodni sistem ostaja preobremenjen, političnih zapornikov ni.

Pri medijih poročilo omenja pogojno kazen uredniku tednika Demokracija Jožetu Biščaku zaradi spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti s prispevkom, objavljenim decembra 2020.

Poročilo: Položaj medijev se ni izboljšal

Poročilo State Departmenta navaja poročilo Evropske komisije o vladavini prava, ki je bilo objavljeno julija, in ugotavlja, da se položaj svobode medijev in pluralizma od leta 2021 ni izboljšal, grožnje in ustrahovanje na spletu se nadaljujejo.

Sorodna novica ZDA: V Sloveniji resne omejitve svobode medijev, vključno z grožnjami novinarjem

Poročilo ob tem tudi izpostavlja tudi ravnanje nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše in drugih funkcionarjev. "Janša je na primer javno televizijo obtožil pristranskosti in obžaloval, da morajo davkoplačevalci financirati propagandno sramoto," piše v poročilu State Departmenta, ki dodaja, da je Janša maja v Celju dobil pogojno kazen zaradi razžalitve dveh novinark leta 2016.

Poročilo omenja tudi proteste novinarjev Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) proti pritiskom in odločitvam vodstva, ki je bilo imenovano v času prejšnje vlade. State Department ob tem omenja padec referendumske pobude proti noveli zakonu o RTV Slovenija ter napoved nove vlade premierja Roberta Goloba, da bo utrdila neodvisnost javnih medijev.

ZDA v poročilu o človekovih pravicah zelo kritične do Rusije

Ruske oborožene sile so od začetka invazije v Ukrajini zagrešile številne vojne zločine in druga grozodejstva, navaja danes objavljeno poročilo ameriškega zunanjega ministrstva, ki ugotavlja stanje človekovih pravic po svetu. Poročilo za leto 2022 je posebej kritično tudi do nekaterih drugih držav, vključno s Kitajsko, Mjanmarom in Iranom. "Obstajajo verodostojna poročila o množičnih usmrtitvah, mučenju, posilstvih, brezobzirnih napadih in namernih napadih na civiliste in civilno infrastrukturo, ki so jih izvedle ruske sile v Ukrajini, kar vse predstavlja vojne zločine," navaja poročilo. V poročilu za leto 2022 so poudarjeni tudi primeri prisilnih deportacij civilistov in otrok iz Ukrajine v Rusijo. Zaradi teh je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina. V poročilu ameriško zunanje ministrstvo izraža tudi zaskrbljenost zaradi kršitev človekovih pravic v Iranu, na Kitajskem, v Mjanmaru, Afganistanu, Južnem Sudanu, Siriji in drugje.