"Predvidevam celo, da bomo šli na volitve z nič odstotkov javnomnenjske podpore, pa sem prepričan, da bomo vsaj ponovili izid," napoveduje predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik SMC-ja in gospodarski minister je v nagovoru udeležencem programskega kongresa SMC-ja v Celju spomnil na čas vstopa v vlado Janeza Janše po tistem, ko je predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec "v najtežjih trenutkih za državo vrgel puško v koruzo" ter odstopil kot predsednik vlade. SMC je bil po Počivalškovem mnenju motor oblikovanja Janševe vlade, ki jo je pričakal eden najtežjih izzivov naše generacije, epidemija covida-19.

Leva omrežja so po njegovih besedah po uspešni zajezitvi prvega vala epidemije sprožila popolno politično vojno. "Danes je povsem jasno, da smo se pravilno odločili, ko nismo vrgli puške v koruzo. To je bila pomembna odločitev, ker smo s tem izkazali odgovornost do države in državljanov. Danes se vidi, kako ključno je bilo skozi epidemijo skrbeti za ravnotežje in rezultate," je dejal.

V tej zapleteni situaciji je imel SMC po njegovem mnenju ključno vlogo pri skrbi za ekonomski vidik koronske krize. Kot politični partner gospodarstva so skrbeli za ohranjanje delovnih mest in kondicijo naših podjetij, je dodal.

Da bi jim prihodnje leto uspelo, pa je po njegovi oceni pomembno povezovanje in sodelovanje z drugimi, ki z njimi delijo podobne poglede in vrednote. SMC namreč načrtuje združitev z zunajparlamentarno stranko Gospodarsko aktivno stranko (GAS) ter povezovanje in sodelovanje z nekaterimi drugimi strankami.

SMC je po prepričanju predsednika na prelomnici, od katere je odvisna prihodnost liberalnega centra v našem političnem prostoru.

Premier Janša se je stranki SMC zahvalil za pogum. Foto: BoBo
Premier Janša se je stranki SMC zahvalil za pogum. Foto: BoBo

Janša se je SMC-ju zahvalil za pogum

Premier in predsednik SDS-a Janez Janša je v nagovoru poudaril predvsem vlogo SMC-ja pri sestavi aktualne koalicije ter se ji zahvalil za pogum in politično suverenost. Poudaril je ugodne gospodarske kazalnike navkljub epidemiji covida-19 in dejal, da so glede tega v tem mandatu uresničili tisto, kar so obljubljali.

Janša je v nagovoru spomnil, da je bil predsednik SMC-ja Počivalšek gospodarski minister tudi v mandatih prejšnjih vlad. Ugodni gospodarski kazalniki so tako po njegovem mnenju tudi njegova zasluga. A v aktualnem mandatu so tiste stvari, ki so jih glede gospodarskega razvoja in ustvarjanja ugodnejšega okolja obljubljali na začetku sestave koalicije, po Janševih trditvah uresničili.

Pred njimi je še nekaj odločitev v DZ-ju, sicer pa so "kljukice narejene pri vseh ključnih točkah", ki jih je v koalicijsko pogodbo prispeval tudi SMC. Po Janševih ocenah je Počivalškova zasluga, da jim je lani med epidemijo uspelo najti ravnotežje med zdravstvenimi in drugimi ukrepi, ki so gospodarstvo ohranili v kondiciji. Morda bomo imeli tudi zgodovinsko nizko brezposelnost, je dodal.

Janša: Stranka SMC je suverena

SMC je po Janševem mnenju lani ob sestavi vlade naredil velik korak v smislu stabilizacije slovenskega političnega prostora v prihodnje. "Da je nekdo sposoben sodelovanja, pa mora biti suveren," je poudaril. To po njegovih besedah pomeni, da sam odločaš, da ne odločajo ne mediji ne strici iz ozadja ali druge stranke. V Sloveniji je v zadnjih dveh desetletjih izključevanje postalo norma, ugotavlja premier.

"Če bi SMC in druge stranke koalicije lani vztrajali pri tem, danes ne bi govorili o šestodstotni gospodarski rasti, ampak o dolgi recesiji, tako kot smo govorili po zadnji gospodarski in finančni krizi," je še poudaril Janša in se zahvalil za ta pogumni korak, ki je bil tudi v simbolnem smislu izjemno pomemben.

Ko se neki narod bojuje za lastno suverenost, se plača tudi cena, je ob tem ugotavljal in dodal, da je ceno plačal tudi SMC. "Posebej predsednik, ki je bil izpostavljen brutalnim napadom, ki so celo mene, ki sem vsega vajen, presenetili," je priznal Janša. Spomnil je, da se je to dogajalo med epidemijo in so se celo napori za obvarovanje zdravja razglašali za kriminalno dejanje. A ceno se je splačalo plačati, verjame Janša, ki je ob tem SMC-ju čestital za suverenost. Prepričan je, da bo SMC lahko na tej podlagi gradil v prihodnje in da ima program te stranke močnejšo podporo javnosti, kot jo kažejo javnomnenjske ankete.

Sicer pa so po Janševih besedah znova soočeni s tem, da branijo temeljne ustavne vrednote in norme, tudi pred dogodki, kot so bili v sredo na protestih pred DZ-jem, ki so vsega obsojanja vredni.

NSi-jev minister Janez Cigler Kralj je izpostavil, da jih v vladi druži vrednota svobode. Foto: BoBo
NSi-jev minister Janez Cigler Kralj je izpostavil, da jih v vladi druži vrednota svobode. Foto: BoBo

Cigler Kralj: Druži nas politična vrednota svobode

Tudi podpredsednik koalicijskega NSi-ja in minister za delo Janez Cigler Kralj je v nagovoru na kongresu poudaril, da jih v aktualni vladi poleg sodelovanja druži politična vrednota svobode. Po njegovem mnenju je v tem partnerstvu, ki ga ustvarjajo leto in pol, to dobro udejanjeno. "To partnerstvo je prebrodilo zahtevne čase, v katerih smo pokazali, da znamo stopiti pred slovenski narod in ga zaščititi," je poudaril Cigler Kralj.

Po njegovih besedah jih čakajo izzivi, ki jih lahko premagajo tisti, ki so tako prekaljeni skupaj v zahtevnih časih epidemije. Poudaril je predvsem demografske trende, ki bodo krojili trg dela, socialne in družinske zadeve ter enake možnosti. SMC-ju je zaželel vse dobro in dober rezultat na prihodnjih volitvah.

Današnjega kongresa SMC-ja v Celju se poleg funkcionarjev SMC-ja udeležujejo tudi nekateri drugi politiki, med drugim predsednik DS-ja Alojz Kovšca, predsednik SLS-a Marjan Podobnik, predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš ter župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Prisoten je tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jelko Kacin.

Zbrane je nagovoril predsednik OZS-ja Branko Meh, videti pa je tudi nekatere druge predstavnike gospodarstva.

Kongresa se je udeležilo nekaj več kot 200 članov SMC-ja in več kot 100 gostov.

SMC na kongresu razpravlja, kako naprej

Združitev SMC-ja s stranko GAS?

Predsednik stranke SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek bo od delegatov kongresa predvidoma prejel mandat za združitev stranke SMC z zunajparlamentarno Gospodarsko aktivno stranko (GAS) predsednika državnega sveta Alojza Kovšce. Do konca leta je predviden združitveni kongres, na katerem bo nastala nova liberalno-gospodarsko usmerjena stranka.

Nova stranka z novim imenom bo ob tem odprta tudi za povezovanje z drugimi političnimi akterji. Počivalšek želi namreč dobiti mandat tudi za povezovanje z nekaterimi lokalnimi strankami in listami ‒ neuradno naj bi se o tem že pogovarjali s Celjsko županovo listo Bojana Šrota in nekaterimi drugimi na lokalni ravni ter stranko Zeleni Slovenije.

V SMC-ju so sicer odprti tudi za pogovore o sodelovanju v projektu Povežimo Slovenijo. Vse pogovore o sodelovanju in povezovanju sicer vodijo s ciljem oblikovanja skupne liste za parlamentarne volitve. "Želimo narediti ekipo 88 kredibilnih kandidatov za poslance, ki bodo naredili dober izid," je za Radio Slovenija dejal Počivalšek.

Na kongresu se je zbralo več kot 200 delegatov stranke SMC in okoli 100 gostov. Foto: BoBo
Na kongresu se je zbralo več kot 200 delegatov stranke SMC in okoli 100 gostov. Foto: BoBo

Počivalšek kljub slabi podpori na volitvah napoveduje dober izid

Kot je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec, je stranka SMC od rekordne zmage na parlamentarnih volitvah leta 2014 pod vodstvom Mira Cerarja le izgubljala. Po vstopu v Janševo vlado se je po stranki usul plaz kritik, spopadla se je z odhodom nekaterih vidnih članov in ničelno javnomnenjsko podporo. Tega se predsednik Počivalšek zaveda in hkrati meni, da se je stranka ideološko očistila. "Predvidevam celo, da bomo šli na volitve z nič odstotkov javnomnenjske podpore, pa sem prepričan, da bomo vsaj ponovili izid. Ker bomo imeli ljudi, ki bodo delali na terenu," je dejal za Radio Slovenija. Na volitvah leta 2018 je SMC prejel nekaj manj kot 10 odstotkov glasov volivcev in osvojil deset poslanskih mest.

Na kongresu so sprejeli tudi manifest stranke in programska izhodišča, ki bodo temelj volilnega programa. Ta so zeleni in digitalni prehod gospodarstva, družbe in države, nadaljevanje debirokratizacije, razvoj za vse regije, stanovanjska politika, celovita demografska politika ter potencial logistike, medicinske konoplje in slovenskega lesa.