"Gre za javne uslužbence, ki opravljajo javne storitve in so plačani iz javnega denarja, zato mora zanje veljati isti sistem kot za ostale," željenemu izstopu zdravnikov iz plačnega sistema javnega sektorja nasprotuje minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant. Foto: BoBo

Zdravniki si iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja prizadevajo izstopiti že dalj časa, nazadnje pa so svoje stališče o tem izpostavili na včerajšnjih usklajevanjih vlade in sindikatov javnega sektorja, na katerih so pogajalci razreševali nejasnosti okrog izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij.

V današnjem sporočilu za javnost pa so v Fidesu med drugim zapisali, da je vladna stran "jasno povedala, da bo zdravstvena blagajna to vprašanje reševala ločeno od ostalega proračuna". Ob tem so poudarili, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nima zagotovljenih sredstev za poravnavo te obveznosti.

Specifične dejavnosti obravnavati zunaj enotnega plačnega sistema
"V sindikatu razumemo, da s tem tudi vlada spoznava, da enotni plačni sistem nima prihodnosti in da je treba specifične dejavnosti in poklice reševati izven enotnega plačnega okvira,"
so navedli v Fidesu.

Pri tem so izpostavili nadaljevanje prizadevanj za izstop zdravnikov iz plačnega sistema javnega sektorja, hkrati pa tudi nujnost zdravstvene reforme za zagotovitev stabilnega financiranja zdravstvenega sistema.

"Gre za javne uslužbence, ki so plačani iz javnega denarja"
Virant je po drugi strani ocenil, da je izločitev zdravnikov iz enotnega plačnega sistema nesprejemljiva. Soglaša pa s Fidesom, da je treba plačni sistem javnega sektorja fleksibilizirati ter zagotoviti večje in enostavnejše možnosti nagrajevanja za delovno uspešnost.

Te spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju ima vlada že pripravljene in jih bo v kratkem predstavila sindikatom, je spomnil. Kot je pojasnil, gre za javne uslužbence, ki opravljajo javne storitve in so plačani iz javnega denarja, zato mora zanje veljati isti sistem kot za vse druge.