Kdo sploh vodi zdravstveni inšpektorat

Je bilo imenovanje epidemiologinje Tatjane Frelih za vršilko dolžnosti glavne zdravstvene inšpektorice zgolj slepilni manever, s katerim so njeni predhodnici Evi Kompan omogočili, da še naprej vodi inšpektorat? Kompanovo je minister Janez Poklukar, spomnimo, imenoval nezakonito, zato je morala prenehati opravljati svoje delo. A je takoj zatem dobila nazaj vsa pooblastila.

22. julija je vlada za vršilko dolžnosti glavne zdravstvene inšpektorice imenovala Tatjano Frelih, zdravnico epidemiologinjo na novogoriški enoti NIJZ-ja. S tem naj bi spravili v red sporno imenovanje njene predhodnice Eve Kompan. Ta ni zdravnica, nima potrebnih izkušenj in jo je minister Poklukar nezakonito imenoval na zaupanje, čeprav bi moral izpeljati izbirni natečaj.

Nova vršilka dolžnosti glavne zdravstvene inšpektorice Tatjana Frelih je že dan po imenovanju vsa pooblastila prenesla na svojo predhodnico, pravnico Evo Kompan.
Nova vršilka dolžnosti glavne zdravstvene inšpektorice Tatjana Frelih je že dan po imenovanju vsa pooblastila prenesla na svojo predhodnico, pravnico Evo Kompan.

A očitno je Frelih zgolj nekakšna slamnata direktorica, ki je posodila svoje ime, izobrazbo in izkušnje. 23. julija, le dan po imenovanju, je namreč na Kompanovo prenesla vsa pooblastila – predstavljanje inšpektorata, koordiniranje nalog, vodenje, organiziranje in usmerjanje dela vodij območnih enot, podpisovanje vseh dokumentov, tudi finančnih. "Da bi zadevo sanirali, so pač naredili obvod, imenovali drugo osebo, ki izpolnjuje pogoje, a v resnici sploh ne vodi inšpektorata. Zdravstveni inšpektorji so me opozorili, da ga še naprej vodi Kompan. Ona tudi hodi po območnih enotah, odreja, ugotavlja, kritizira," je do stanja na inšpektoratu kritičen predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk.

Frelih je za TV Slovenija pojasnila, da je svojo predhodnico pooblastila "zaradi učinkovitejše organizacije dela", da hkrati dela na NIJZ-ju, ji ne predstavlja ovire pri vodenju inšpektorata, nasprotno, pravi, da je "sodelovanje obeh institucij pri obvladovanju epidemije celo učinkovitejše".

"Že to je vprašljivo, da so za glavnega inšpektorja imenovali nekoga, ki ni bil nikoli inšpektor. Vodja mora dobro poznati inšpektorat, področne zakone in postopke. Močno dvomim, da nova vršilka dolžnosti vse to pozna. Poleg tega ne prihaja na sedež inšpektorata v Ljubljano, komunicira samo po elektronski pošti ..." pravi Verk.

Kdo jo je povabil na položaj vršilke dolžnosti glavne inšpektorice? Frelih v telefonskem pogovoru pove, da jo je nagovoril njen direktor Milan Krek, "ker je bila po razrešitvi Kompanove stiska". Krek to sicer zanika, predlog naj bi dal minister. Na vprašanje, ali sploh pozna ustroj in delo inšpektorata, Frelih ne odgovarja, po naših informacijah pa je zavrnila uvodni sestanek z zaposlenimi, češ da področja ne pozna dobro. Frelih za vodenje inšpektorata sicer prejema mesečno plačo 3800 evrov bruto.

"Vsekakor bomo zadnjo kadrovsko potezo vlade na zdravstvenem inšpektoratu – te igrice z nekakšnim posrednim vodenjem – prijavili inšpektoratu za javno upravo, naj znova oceni zakonitost imenovanja. Ko smo prvič prijavili imenovanje ministrove izbranke Eve Kompan, so se nam smejali, da ne poznamo postopkov in da ne bomo nič dosegli, na koncu pa je nadzor pokazal nezakonitosti," napoveduje Verk.

Bo pa, kot kaže, tudi sicer zdravstveni inšpektorat lahko vodil kdor koli. Vlada namreč predlaga po hitrem postopku črtanje pogoja, da mora biti vodja zdravnik z 11-letnimi delovnimi izkušnjami.