Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na podlagi razpoložljivih podatkov glede rasti cen in plač ter stopnje inflacije v letošnjem letu je po mnenju ZDUS-a očitno, da so v skladu s pokojninskim zakonom podani pogoji za izredno uskladitev. Ta bi po njihovi presoji morala znašati najmanj tri odstotke, zaradi visoke inflacije pa pričakujejo 5-odstotno povečanje, je za Radio Slovenija dejal predsednik Janez Sušnik: "Glede na inflacijo in glede na rast plač, ki naj bi bila, ne pričakujemo manj kot pet odstotov izredne uskladitve pokojnin."

Generalni direktor pokojninskega zavoda Marjan Papež meni, da so pričakovanja nerealna, saj bi povečanje stalo 300 milijonov evrov na leto, zato predlagajo, naj o višini morebitne izredne uskladitve odloči vlada. "Pri gradivu smo pripravili sklep, da da pobudo vladi, da se v okviru finančnih možnosti odloči o morebitni izredni uskladitvi še letos."

Izredno usklajene pokojnine so bile nazadnje izplačane s pokojninami za januar. Pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, so se dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse preostale pa za odstotek. Zvišanje je bilo izvedeno v skladu z novelo pokojninskega zakona, ki jo je DZ sprejel sredi januarja. Z njo je želel odpraviti zaostanek pri usklajevanju pokojnin in drugih prejemkov, uveljavljenih do konca leta 2010, in tistih, uveljavljenih v letu 2011.

Redna uskladitev, ki je sledila februarja, pa je znašala 4,4 odstotka, pri čemer je bil nakazan tudi poračun od 1. januarja. Pokojnina v višini 600 evrov se je denimo od 1. januarja zvišala za malenkost več kot 26 evrov, na nekaj nad 626 evrov.

Poleg tega so upokojenci dobili solidarnostni in energetski draginjski dodatek.

Upokojencev s pokojnino iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostna, invalidska, vdovska in družinska, je po zadnjih objavljenih podatkih zavoda skoraj 628.000.