Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Daniel Novakovič/STA
Foto: UPRS (urad predsednika Republike Slovenija)/Daniel Novakovič/STA

Zatem bo Majo Brkan čakal še zahteven preizkus pred t. i. odborom 255, ki v skladu s pogodbo o Evropski uniji preverja primernost kandidatov za delo na Sodišču EU-ja in Splošnem sodišču EU-ja. Ta odbor je bil v preteklih dveh letih usoden že za dva slovenska kandidata, in Slovenija na Splošnem sodišču EU-ja za zdaj nima zasedenega nobenega od dveh zanjo predvidenih sodniških položajev.

Brkanovo je podprlo vseh 18 navzočih članov komisije, kar nakazuje, da Brkanova ne bo imela težav pri pridobitvi podpore na plenarni seji DZ-ja. Pred tem jo je podprl tudi Sodni svet.

Brkanova je sicer doktorica pravnih znanosti in izredna profesorica za pravo EU-ja na Pravni fakulteti Univerze v Maastrichtu na Nizozemskem, kjer se je zaposlila leta 2013. Na področju proučevanja prava EU je poklicno dejavna že več kot 15 let, tako kot profesorica kot tudi praktično.

Delo na Sodišču EU že dobro pozna – štiri leta je delala v kabinetu tedanje slovenske generalne pravobranilke Verice Trstenjak in dve leti v kabinetu dosedanjega slovenskega sodnika Marka Ilešiča.