Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock
Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock

V primeru, da doživljate nasilje, lahko nekatere vire pomoči najdete na tej povezavi. Lahko pa tudi podate anonimno prijavo nasilja.

Združeni narodi so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

Statistični urad navaja, da so ženske trikrat pogosteje žrtve nasilja v partnerskem odnosu kot moški, saj je nasilje v partnerskem odnosu od dopolnjenega 15. leta starosti doživelo 75,5 odstotka žensk in 24,3 odstotka moških. Zlasti pomembne so ugotovitve, da so ženske pogosteje žrtve težjih oblik nasilja, saj gre za nasilje, ki se ponavlja.

NIJZ: Nasilje je škodljivo tako za telesno kot duševno zdravje

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nasilje nad ženskami je družbena in javnozdravstvena težava, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Pri tem poudarjajo, da je pomembno tudi na področju javnega zdravja opozarjati na nasilje v družini in nasilje na podlagi spola, saj to škodljivo vpliva na telesno in duševno zdravje ter kakovost življenja. "Vsaka ženska ima pravico, da živi v varnem okolju – tako v javnosti kot zasebno," so še zapisali.

Večina storilcev je moških

Slovenska policija na letni ravni obravnava nekaj več kot tisoč primerov kaznivih dejanj z elementi nasilja v družini, od tega so povzročitelji tovrstnih dejanj v več kot 90 odstotkih osebe moškega spola, žrtve pa so pretežno ženske in otroci, opozarja Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja. "Žal ljudje dejansko pogosto še vedno verjamejo, da so žrtve same krive za nasilje, ki ga doživljajo. Na ta način seveda žrtvam jemljemo moč, da bi hitreje zmogle prekiniti nasilni krog in izstopiti," so v sporočilu za javnost zapisali v društvu.

EK: Napredek svetovno zavrt

Pravice žensk in deklet so ogrožene, skrčene ali popolnoma odpravljene, kar je znatno zavrlo napredek, dosežen v zadnjih desetletjih, so ob dnevu opozorili tudi v Bruslju. "Evropska unija se bo še naprej borila proti vsem oblikam nasilja nad ženskami in dekleti. Neomajno podpiramo ženske in dekleta, ki so žrtve nasilja, bodisi kot žrtve ali preživele, pri čemer obsojamo uporabo spolnega nasilja in nasilja na podlagi spola kot orožja v vojni," je zapisala Evropska komisija.

Urška Klakočar Zupančič: Svetovna kriza

Urška Klakočar Zupančič. Foto: DZ
Urška Klakočar Zupančič. Foto: DZ

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v poslanici ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami opozorila, da lahko nasilje nad ženskami še danes prepoznavamo kot svetovno krizo.

"Dejstvo, da je nasilje nad ženskami odraz zgodovinsko neenakih razmerij moči med ženskami in moškimi, ne sme biti več izgovor današnje družbe. Nenehno si moramo prizadevati za svet, kjer bo vsaka ženska živela svobodno, brez strahu in z enakimi življenjskimi priložnostmi," je poudarila.

Sorodna novica Svetovna pandemija, o kateri pogosto molčimo. Vsakih 11 minut je na svetu ubita ženska ali deklica.

Čeprav nas po njenih besedah danes večina živi v razvitem svetu, ki je dosegel generacijske sanje številnih, pa spet še prevečkrat marsikje ni prostora za svobodo govora, ekonomsko stabilnost in pravno zaščito nežnejšega spola. "Zato lahko nasilje nad ženskami še danes prepoznavamo kot svetovno krizo. Nadvlada nad ženskami, družinsko nasilje, diskriminacija, spolno nadlegovanje in prisilne poroke so še vse preveč prisotni v svetu, ki mu pravimo moderna družba," meni.

Čeprav smo v dobi neverjetnega napredka v znanosti in družbi, se moramo po njenih navedbah še zmeraj nenehno boriti proti nasilju nad ženskami na več ravneh, in sicer na področju ozaveščanja, izobraževanja, zagotavljanja pravne zaščite, krepitve enakosti spolov in v podporo žrtvam.

"Nasilje nad ženskami torej nikakor ni sprejemljivo. Kot družba z etičnimi normami moramo spodbujati spoštljive odnose in ustvarjati okolje, kjer se vsak posameznik zaveda, da ima odgovornost za ustvarjanje varnega okolja za vse," je pozvala.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Foto: BoBo
Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Foto: BoBo

Zunanje ministrstvo: Brez izgovorov

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je navedlo, da po svetu vsako uro zaradi nasilja v družini umre več kot pet oseb ženskega spola, vsaka tretja ženska pa bo najmanj enkrat v življenju žrtev nasilja. Nasilje nad ženskami in deklicami je moralno zavržno dejanje, grob napad na njihovo dostojanstvo in človekove pravice, so zapisali na ministrstvu.

Nima le omejenega negativnega učinka na samo žrtev, temveč prikrit dolgotrajen učinek na njeno družino, njeno socialno in službeno okolje kot tudi širšo družbo. Po ocenah Svetovne banke lahko strošek nasilja nad ženskami v posamezni državi znese od 1,2 do 3,7 odstotka bruto domačega proizvoda.

Ministrstvo je pozvalo k preprečevanju nasilja nad ženskami in deklicami – brez izgovorov.

Svetovni dan boja proti nasilju nad ženskami