Dejan Židan je pozval k srečanju vlade z Levico in umirjanju žogice. Foto: BoBo
Dejan Židan je pozval k srečanju vlade z Levico in umirjanju žogice. Foto: BoBo

Prepiramo se o 16 milijonih evrov. Tudi sam mislim, da je ukinjanje dodatka za delovno aktivnost napačna pot, ki bo vzela pomoč materam samohranilkam, dolgotrajno brezposelnim in ljudem na socialnem obrobju, ki z delom v nevladnih in humanitarnih organizacijah ohranjajo vključenost.

Židan o jabolku spora

"Pamet v roke!" je zapis na družbenem omrežju Facebook začel predsednik državnega zbora in SD-ja Dejan Židan in nadaljeval, da se koalicija in partnerstvo z Levico v teh dneh lomita na pomoči najbolj ranljivim. "Prepiramo se o 16 milijonih evrov. Tudi sam mislim, da je ukinjanje dodatka za delovno aktivnost napačna pot, ki bo vzela pomoč materam samohranilkam, dolgotrajno brezposelnim in ljudem na socialnem obrobju, ki z delom v nevladnih in humanitarnih organizacijah ohranjajo vključenost," je pristavil.

A prepir je po njegovem prepričanju škodljiv. "Obnašanje političnih strank, kakor da bodo jutri volitve, je škodljivo. Če v naslednjih dneh ne bomo vsi skupaj stopili korak nazaj in se umirjeno pogovorili za skupno mizo, po nepotrebnem ogrožamo to koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo koristna," je zapisal predsednik SD-ja.

Sorodna novica Mesec vidi začetek konca sodelovanja s koalicijo, proračun bi podprl SNS

V stranki poskušajo po njegovih besedah že mesece loviti ravnotežje med Levico na eni strani in liberalno večino na drugi. "Gre nam za to, da ta projekt uspe, ker je lahko koristen za ljudi in za državo," je zagotovil.

Voditelje koalicije in partnerje v Levici zato poziva, da se prihodnji teden srečajo in dogovorijo, kako pereča vprašanja "na zmeren in trezen način" zapreti.

Počilo zaradi dodatka za delovno aktivnost

Petkovo dogajanje je pokazalo, da so odnosi med koalicijo in zunajvladno partnerico Levico očitno skrhani. V Levici pravijo, da gre za "začetek konca" medsebojnega sodelovanja.
Levica že nekaj časa opozarja, da se projekti, zapisani v sporazum o njenem sodelovanju s koalicijskimi strankami, ne izvajajo, in je svojo podporo proračunu in nadaljevanju sodelovanja pogojevala z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Olje je na ogenj prililo četrtkovo dogajanje v vladi in DZ-ju, ko je vlada potrdila sveženj davčnih zakonov, s katerimi se v Levici ne strinjajo, odbor DZ-ja za delo pa je ob nasprotovanju Levice podprl ukinitev dodatka za delovno aktivnost.

Tudi če Levica v prihodnjih tednih v DZ-ju ne bo podprla proračunov za 2020 in 2021, se zdi, da so proračunski dokumenti varni. Podporo je namreč napovedala opozicijska SNS Zmaga Jelinčiča.

Židan pozval vlado in Levico za skupno mizo

Mesec: Vlada nima levosredinske politike

Koordinator Levice Luka Mesec je ob robu začetka zbiranja podpisov pod peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Ljubljani medijem dejal, da dogajanje zadnjih dni kaže, da politika te vlade "ni politika levosredinske vlade, pač pa navadne desnosredinske, neoliberalne vlade". Povedal je, da so v sodelovanje z vladajočo koalicijo vstopili ravno s pričakovanjem, da se to ne bo dogajalo.

Luka Mesec je dejal, da politika vlade ni levosredinska. Foto: BoBo
Luka Mesec je dejal, da politika vlade ni levosredinska. Foto: BoBo

"S tako vlado je s položaja stranke, ki naj bi zagotavljala njeno levosredinskost, nemogoče sodelovati. Ni pa še konec, saj lahko koalicija vse te predloge, ki sta jih sprejela vlada oz. matični odbor, v nadaljevanju še vedno zavrne. Možnosti so še, se pa vsak dan zmanjšujejo," je pojasnil Mesec.

Glede Židanovega poziva se je Mesec strinjal, da je strasti treba umiriti, a v prvi vrsti je po njegovem mnenju treba spremeniti zgrešene politike vlade, ki gredo neposredno proti dogovorom in niso leve ter socialne. Opozoril je, da je bilo "delo za dobro večine" skupno stališče vseh strank, ki so podpisale sporazum o sodelovanju.

Levica: Projekti se ne izvajajo

Levica že nekaj časa sicer opozarja, da se projekti, zapisani v sporazum o njenem sodelovanju s koalicijskimi strankami, ne izvajajo, in je svojo podporo proračunu in nadaljevanju sodelovanja pogojevala z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Tudi če Levica v prihodnjih tednih v DZ-ju ne bo podprla proračunov za 2020 in 2021, se zdi, da so proračunski dokumenti varni. Podporo je namreč napovedala opozicijska SNS. Mesec se sprašuje, kaj bo predsednik SNS Jelinčič za to dobil. "SNS rešuje proračun in vlado, vprašanje pa je, ali si vlada Marjana Šarca na ta način lahko reši dostojanstvo," je dejal.