To pomeni, da se višina zimskega letnega dodatka ne bo izračunavala glede na višino prejemkov, kot je bilo mogoče zaslediti v nekaterih medijih, ampak je povezana izključno z višino že izplačanega letnega dodatka za leto 2023, so opozorili na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Zimski letni dodatek bo izplačan vsem, ki bodo decembra upravičeni do izplačila pokojnine, in sicer v višini 40 odstotkov že izplačanega letnega dodatka za letos. Upravičencem, ki jim bo pravica do osnovnega prejemka in letnega dodatka za leto 2023 priznana kasneje, bo zimski letni dodatek izplačan ob izplačilu rednih pokojnin za april 2024.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Kdor je na začetku poletja dobil na primer 455 evrov letnega dodatka, bo zdaj dobil 182 evrov zimskega dodatka. Če je bil posameznik upravičen do sorazmernega dela najvišjega letnega dodatka, denimo 1/5 najvišjega letnega dodatka, torej 91 evrov (1/5 od 455 evrov). V tem primeru bo zimski letni dodatek izplačan v vrednosti 40 odstotkov od 91 evrov, kar je 36,40 evra, pojasnjujejo na ZZZS-ju.

Upokojencem zimski dodatek