Cilji resolucije se nanašajo na razvoj sistema socialnega varstva, med ključnimi cilji pa je tudi zmanjševanje tveganja revščine in povečevanje socialne vključenosti, so sporočili po seji vlade.

Med ključne cilje spada izboljšanje razpoložljivosti in pestrosti ter zagotavljanje dostopnosti in dosegljivosti storitev in programov. Poleg tega pa je ključni cilj tudi vzpostavljanje pogojev za delovanje izvajalskih organizacij ter krepitev kakovosti in razvoja na področju socialnega varstva.

Namen sistema socialnega varstva je omogočiti socialno varnost in socialno vključenost državljanov in drugih prebivalcev. Splošni cilj resolucije pa je izboljšanje kakovosti življenja posameznikov in družin ter krepitev družbene povezanosti, medsebojne solidarnosti in socialne vključenosti vseh skupin prebivalstva.

Obdobje resolucije je usklajeno z obdobjem izvajanja akcijskega načrta Evropskega stebra socialnih pravic do leta 2030. Vlada meni, da bodo to obdobje zaznamovali socialni in gospodarski izzivi, kot so vpliv epidemije covida-19 na trg dela, pospešeno staranje prebivalstva, zmanjševanje delovno sposobnega prebivalstva, digitalizacija in robotizacija ter globalizacija in zunanjetrgovinska dinamika ter prehod na zeleno gospodarstvo.

Spremenjena družbena razmerja po njihovem mnenju zahtevajo razvoj in prilagajanje socialnovarstvenega sistema tako, da bo ta omogočal hiter in učinkovit odziv na potrebe ljudi ter zagotavljal močno varnostno mrežo za posameznike in družine v ranljivih položajih.

Vlada je besedilo resolucije vložila v obravnavo in sprejetje v DZ.