Žnidaršič meni, da bi bilo dobro, če bi se ZL povezal v eno stranko. Foto: BoBo
Žnidaršič meni, da bi bilo dobro, če bi se ZL povezal v eno stranko. Foto: BoBo

Na današnjem kongresu stranke (DSD) so izvolili novo vodstvo, prenovili statut in tudi program stranke. Na kongresu pa so razpravljali tudi o združevanju in povezovanju znotraj Združene levice (ZL). "Sprejeli smo sklep, da še naprej delujemo aktivno v koaliciji ZL-ja, da podpiramo idejo o perspektivni združitvi vseh treh sedanjih strank koalicije v eno stranko ZL, vendar ob pogoju prijateljskega, konstruktivnega in tovariškega sodelovanja," je povedal Žnidaršič.

Na kongresu je Žnidaršič izpostavil, da se po ustanovitvi DSD-ja leta 2010 pričakovanja, da se bodo v stranko množično vključevali zaposleni, niso uresničila. Sindikati so jih namreč po njegovih besedah videli kot konkurenco, ne pa kot orodje za lažje in učinkovitejše doseganje za delavski razred nujnih ciljev.

Je pa opozoril na nekatere zaplete pri koalicijskem sodelovanju v ZL-ju, ki so se pojavili že ob podpisu sporazuma. "V določeni meri takratne rešitve oziroma nedorečenosti še danes po malem motijo idilo notranjih odnosov in včasih tudi sodelovanja. A nič zato. Bistvo je drugje," meni Žnidaršič.

Delovanje poslancev ZL-ja ocenjuje kot zelo dobro, kar po njegovem mnenju v marsičem presega njihove notranje razlike v pogledih ali načinu dela. Prav tako se mu ne zdi prav in dobro, da je poslanka ZL-ja Violeta Tomić iz DSD-ja prestopila v Trs. A delo stranke ni odvisno od ravnanja ene članice, je poudaril in priznal, da se DSD nagiba k združitvi strank iz koalicije v eno stranko, saj bi to lahko v veliki meri preseglo notranja razhajanja ali posamezna nesoglasja.