"Zakon o RTV-ju že govori o čistkah. Oranžna politika se bo skrila za neke ljudi, ki se bodo sklicevali, da nič nimajo zraven," je prepričan Igor Kršinar. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Zahtevali smo spremembo za državo sramotnih določb kazenskega zakonika, ki omogočajo državnim funkcionarjem, da sprožijo kazenski pregon po uradni dolžnosti zoper novinarje, ki naj bi jih s svojim pisanjem domnevno razžalili. Odziva še ni.

Igor Kršinar, ZNP
TV Slovenija
"S predlaganim zakonom o medijih se želi posegati v ustavno zagotovljeno svobodo izražanja ter omejevati svobodo tiska," je prepričan Kršinar. Foto: MMC RTV SLO

"Naše poročilo potrjuje, da so bili največji problemi z Gregorjem Golobičem, z omrežjem Katarine Kresal in še z nekaterimi drugimi skupinami z vrst vladajoče politične opcije," je na novinarski konferenci po predstavitvi drugega vmesnega poročila o svobodi tiska v Sloveniji za leto 2010 povzel predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Igor Kršinar.

V ZNP-ju naspotujejo zakonu o Radioteleviziji
"Opozorili smo že na problematičnost zakona o RTV-ju, pri pripravi katerega nismo bili povabljeni v pripravljalno skupino," je povedal Kršinar. Meni, da predlagani zakon ni dober, saj "smo predvsem skeptični do nove oblike statusa zavoda, nasprotujemo predvidenim nagradam za člane uprave in sestavi programskega sveta. Zakon je predlagala stranka Zares in bo zdaj delala medijsko svobodo po RTV-ju, kakšna bo ta medijska svoboda, si pa lahko samo predstavljamo," je še dejal.

Poročilo Zveze novinarjev in publicistov o svobodi tiska za leto 2010 si lahko v celoti preberete tukaj.


Napovedane čistke na RTV-ju

Kot je zapisano v poročilu in na kar je opozoril tudi Kršinar, "je poslanec Andrej Magajna ob izstopu iz poslanske skupine največje vladne stranke SD izjavil, da so se njegovi poslanski kolegi pogovarjali o novinarjih, ki naj bi jih odstranili po uveljavitvi novega zakona. Najbolj naj bi njegove kolege v poslanski skupini SD motile oddaje o komunističnih pobojih po drugi svetovni vojni v Sloveniji ter zlasti novinarja Jože Možina in Rosvita Pesek. Prav tako poslance vladajoče koalicije in njihove kolumniste najbolj motijo še nekateri novinarji, ki so kritični do vladajoče politike, med drugim tudi ustvarjalci oddaje Pogledi Slovenije, ki jo vodi Uroš Slak, nekdanji voditelj oddaje Trenja na komercialni televiziji POP TV, ki so jo junija lani ukinili ob političnih pritiskih."

Na politične pritiske opozorili štirje odgovorni uredniki
Najhujši politični pritiski so se po Kršinarjevih besedah dogajali "v času najodmevnejših afer Ultra in bulmastifi. V primeru afere bulmastifov sta poleg Bojana Travna o pritiskih spregovorila še takratni odgovorni urednik Dnevnika v odstopu Ali Žerdin in odgovorni urednik Financ Peter Frankl. Žerdin je govoril o pritiskih agencije, ki je klicala novinarko, in za pritiske okrivil takratnega kmetijskega ministra Milana Pogačnika. Frankl je govoril o pritiskih odvetnika Mira Senice, vplivnega partnerja notranje ministrice in predsednice LDS Katarine Kresal. Na politični vpliv vlade na časopis Delo je ob svoji razrešitvi opozoril celo nekdanji odgovorni urednik Dela Darijan Košir, ki sedaj opravlja funkcijo direktorja vladnega urada za komuniciranje."

"Politične razloge ukinitve oddaje Trenja je potrdil tudi Bojan Traven, ki je tudi odkrito spregovoril, kako oglaševalske agencije vršijo pritiske na medije v primeru poročanja o dogodkih, ki so za vladajočo politiko neprimerni," je še pojasnil predsednik ZNP-ja.

ZNP: Opozarjamo tudi na fizične napade
V združenju opozarjajo tudi na "fizične napade, grožnje in kazenske pregone nad novinarji. V preteklem letu sta bila odmevna predvsem dva napada. Prvi, ki se je zgodil junija nad novinarjem Delavske enotnosti Mirsadom Begićem, ko je ta preverjal razmere v podjetju Rem, pa ga je nato napadel lastnik skupaj s še dvema pomagačema. In drugi po razglasitvi rezultatov lokalnih volitev, ko je novinarju Financ Jaki Elikanu s smrtjo grozil Jure Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića."

Zahtevali smo spremembo za državo sramotnih določb kazenskega zakonika, ki omogočajo državnim funkcionarjem, da sprožijo kazenski pregon po uradni dolžnosti zoper novinarje, ki naj bi jih s svojim pisanjem domnevno razžalili. Odziva še ni.

Igor Kršinar, ZNP