Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ni sprejemljivo, da je bila novela sprejeta po skrajšanem postopku, saj zaradi tega ni bilo javne razprave, je dejal predsednik združenja Matevž Tomšič. Meni, da je šlo za očitno zlorabo parlamentarnega postopka.

Novela je po njegovem mnenju problematična tudi zaradi vsebine, ker na javnem zavodu uvaja monopol politične opcije, ki je zdaj na oblasti. Sedanji zakon omogoča menjavanje članov programskega sveta, poleg tega se člani ne menjavajo vsi hkrati. Enkrat je večina v programskem svetu nagnjena bolj v levo politično smer, drugič bolj v desno, ni pa zacementirana, je dejal.

Novela bi po njegovem mnenju ustvarila stanje, ko bi člane v svet, kot bi se po noveli imenoval programski svet, predlagal zelo ozek krog organizacij. Način, kako so bile te izbrane, ni bil dobro pojasnjen, meni. Po mnenju združenja so bile izbrane zato, ker taka izbira omogoča, da bo imela leva politična opcija nadzor nad svetom tudi takrat, ko ne bo več na oblasti.

Navsezadnje kot problematičnega vidi namen novele, ker naj bi z njo na vrat na nos zamenjali vodstvo in člane v organih upravljanja. Zatrjevanje, da gre pri noveli za depolitizacijo zavoda, označuje kot masko, za katero se skriva težnja po monopolizaciji zavoda.

Mamić: Niso se posvetovali z vsemi tistimi, ki jih zakon najbolj zadeva

Podpredsednik združenja Tino Mamić predlagateljem novele zameri, da se niso posvetovali z vsemi tistimi, ki jih zakon najbolj zadeva, namreč z novinarskimi organizacijami. Združenje po njegovih besedah ni bilo povprašano za mnenje, pač pa je v ospredju "skupinica ljudi, ki stavka, vdira v studio in tempira dialog in razpravo v imenu vseh zaposlenih na RTV SLO". "A to je uzurpacija, saj niso vsi zaposleni takega mnenja," je opomnil.

Po navedbah Metoda Berleca iz nadzornega odbora združenja pa je edini namen novele zamenjati vodstvo zavoda, saj vladajočim ne ustreza, ker je naredilo nekaj korakov k uravnoteženosti zavoda. Vodstvo in uredniška ekipa po njegovih besedah delata korake v pravo smer, čeprav je še daleč, da bi bila RTV Slovenija res profesionalna.