Meni namreč, da je javna televizija v času njenega direktorovanja "pogosto spolzela v propagandni servis z odkritim preferiranjem ene politične opcije, zlasti stranke SD", so danes sporočili iz ZNP.

Potem ko je generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough v petek programskemu svetu predlagal razrešitev Gorščakove, je upravni odbor ZNP danes sporočil, da pobudo podpira, saj v tem vidi "nujen korak za normalizacijo razmer v javnem RTV-mediju".

"V času direktorovanja Gorščakove je, na kar smo pogosto opozarjali tudi v ZNP, zlasti javna televizija pogosto spolzela v propagandni servis z odkritim preferiranjem ene politične opcije, zlasti stranke SD, nekdanjih komunistov, v kateri Gorščakova tudi išče oporo za svoje delo," so zapisali.

Dodali so, da je njeno "pristransko vodenje" negativno vplivalo na ugled RTVS kot politično nepristranskega javnega medija, ga kompromitiralo in posledično povzročilo izgubo zaupanja gledalcev, ki sicer RTV-servis plačujejo zato, da deluje profesionalno in nepristransko.

"Zloraba TV Slovenija, kot smo ji bili priča, je v popolnem neskladju z osnovno usmeritvijo javnega medija, ki naj bi bil pluralen, nazorsko uravnotežen in politično nepristranski," so zapisali.

Po njihovem mnenju odgovornost, da "je TV Slovenija toliko časa delovala proti interesu ene politične opcije in proti interesu širše javnosti", v veliki meri nosi tudi predsednik programskega sveta RTVS Ciril Baškovič, "nekdanji vidni sodelavec nedemokratičnega režima in bivši član Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije iz časov, ko so bili novinarji zgolj družbenopolitični delavci".

V ZNP pričakujejo, da bo generalni direktor RTVS skupaj s programskim svetom RTVS za direktorja TV Slovenija imenoval osebo, "ki bo javni servis vodila profesionalno in politično nepristransko, ki bo imela več znanja in smisla za programsko vodenje ter bo posledično povrnila zaupanje v javni medij, ki je bil v preteklih mesecih tako grobo spolitiziran in kompromitiran", so še navedli.

Iz RTVS so v petek sporočili, da se je Grah Whatmough za to, da predlog za soglasje k razrešitvi Gorščakove posreduje programskemu svetu, odločil po dolgem in tehtnem premisleku ter številnih pogovorih z Gorščakovo. Ta po navedbah RTVS kljub večkratnim opozorilom in navodilom generalnega direktorja ni ukrepala ob zgodovinsko najnižji gledanosti televizijskih programov RTVS, kršila je pravila o pristojnosti na RTVS in s tem ni spoštovala statuta RTVS ter je opustila dolžno skrbno ravnanje pri preverjanju pogojev o poslovnem sodelovanju z RTVS.

Gorščakova je v petek v izjavi STA povedala, da ne namerava odstopiti, saj ocenjuje, da delo dobro opravlja in da ji s strokovnega vidika ni mogoče ničesar očitati. Poudarila je, da je za presojo o njeni razrešitvi pristojen programski svet RTVS. Kot je dodala, je tudi mednarodno zelo dejavna, med drugim je izvoljena podpredsednica televizijskega komiteja pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU). Je članica več mednarodnih žirij. Da so njene kompetence že pred leti prepoznali širše v Evropi, je navedla tudi v izjavi, ki jo je v sporočilu za javnost posredovala RTVS.