Svete Višarje so romarski kraj vseh narodov, ki živijo v Furlaniji – Julijski krajini, Sloveniji in na avstrijskem Koroškem, so pa tudi izjemno priljubljena turistična točka in pozimi smučarski center.  Foto: Arhiv oddaje Kulturni vrhovi
Svete Višarje so romarski kraj vseh narodov, ki živijo v Furlaniji – Julijski krajini, Sloveniji in na avstrijskem Koroškem, so pa tudi izjemno priljubljena turistična točka in pozimi smučarski center. Foto: Arhiv oddaje Kulturni vrhovi

Letošnji osrednji govornik je bil vrhovni in nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec, ki je v svojem predavanju z naslovom Tri Slovenije, ena identiteta dejal, da Svete Višarje kot stičišče slovenskega, romanskega in nemškega sveta "simbolizirajo evropsko povezovanje, evropske narode in enakopravno različnost".

Poudaril je pomen osamosvojitve Slovenije in dejal, da je bila to "osamosvojitev od totalitarne balkanske države, v kateri so se (...) hudo kršile človekove pravice in ki ni delovala kot pravna država". Šlo je za "osamosvojitev zaradi obrambe človekovega dostojanstva" in za enakopraven vstop v družino evropskih narodov.

Slovencev, kot je dejal, ne druži le rodovna pripadnost ali enotno ozemlje, saj veliko Slovencev živi v diaspori in v zamejstvu. "Naša diaspora in tudi zamejska Slovenija pomenita neprecenljiv človeški vir, vir sveže krvi, znanja in širine duha, ki ga matični Sloveniji primanjkuje." Bistvena za slovensko identiteto pa sta po njegovem mnenju "kultura v najširšem pomenu in skupen spomin".

Po njegovih besedah stanje v Sloveniji trenutno ni rožnato, saj da obstaja "odpor režima do zasebnega šolstva in prezir do odločb ustavnega sodišča, ki niso po volji stvarnih oblastnikov". Gre za "odpor do vrednot ustavne demokracije, ki bi lahko ogrozile njihove monopole, interese in njihovo vladavino", je dejal in dodal, da so s tem povezana tudi "prizadevanja za praktično in normativno omejevanje svobode izražanja".

Dodal je še, da bi morali tudi Slovenci svojo kulturo graditi na zanikanju fašizma, nacizma in tudi komunizma.

Romanje iz ljubezni do naroda

Po kulturnem programu je v nabito polni cerkvi Višarske Matere Božje potekala maša, ki jo je daroval koprski škof Jurij Bizjak. Med pridigo je dejal, da verniki na Svete Višarje pridejo zaradi ljubezni, tako do lastnega naroda kot tudi do drugih. Vse vernike je pozval, naj se zavzemajo za mir in sožitje v svetu.

Mašo in kulturni program sta s petjem in glasbo sooblikovala zbor Slovenski cvet iz severne Nemčije in kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov.
Romanje treh Slovenij organizirata Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi, sofinancira pa ga vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Romanje treh Slovenij na Višarjah