Foto: Arhiv oddaje Kulturni vrhovi
Foto: Arhiv oddaje Kulturni vrhovi
Srečanje treh Slovenij na Svetih Višarjah

Jubilejno srečanje treh Slovenij se je začelo s predavanjem pravnika in politologa Dejana Valentinčiča z naslovom Vsi smo Slovenci, več nas združuje, kot ločuje. Za rojake v zamejstvu je življenjskega pomena materni jezik, je povedal za Radio Slovenija, a dodal: "Ko pa pogledamo v izseljenstvo, ugotovimo, da jezik tam sploh ni nek element, zato ker je od vseh atributov prav jezik najtežje ohraniti, tako ljudje ohranjajo kulturo, šege, navade, občutek pripadnosti, močno navezanost na domovino, ki v zamejstvu ni vedno nujna."

Sledila je slovesna maša, ki jo je skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval murskosoboški škof Peter Štump. "Danes nas v bistvu ne združujejo samo dedne časti - jezik, kultura, vera - ampak velika volja do življenja," je povedal Štumpf. Kulturni program sta oblikovala vokalna skupina Cantate Domino in kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov.

Na 1766 metrov visoki vrh Svetih Višarij nad Trbižem, ki je sicer poznan predvsem ljubiteljem smučanja, se je tudi poleti mogoče odpraviti z gondolo ali pa peš po romarski poti. Dogodek na stičišču slovanske, germanske in romanske kulture organizirata Rafaelova družba iz Ljubljane in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi, sofinancira pa ga urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Srečanje treh Slovenij na Svetih Višarjah