"To se mi zdi tvegano politično dejanje. Ne le tvegano za slovenski politični prostor, ampak predvsem za Erjavca in DeSUS," je o morebitni vložitvi nezaupnice dejal Igor Zorčič. Foto: DZ/Matija Sušnik

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je v izjavi v DZ-ju pojasnil, da je o napovedi konstruktivne nezaupnice seznanjen iz medijev in da mu ni znano, kdaj bo vložena. Spomnil je, da po poslovniku DZ-ja o nezaupnici vladi oz. o kandidatu za novega predsednika vlade DZ odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga.

Sorodna novica Erjavec napovedal nezaupnico vladi še letos: "Dobro nam kaže."

O tem se bo Zorčič pogovoril z vodji poslanskih skupin in poskušal uskladiti termin. Karl Erjavec, ki je možen kandidat za mandatarja za sestavo nove vlade, je namreč v torek napovedal, da bodo prihodnji teden vložili konstruktivno nezaupnico. Pričakuje, da bodo dotlej zbrali 46 poslanskih podpisov. Dejal je, da jim gre dobro in da so zelo blizu.

Prvak DeSUS-a je zatrdil, da njegova stranka, ki je zapustila koalicijo Janeza Janše, zagotavlja glasove štirih poslancev za novo vlado. Ob tem pričakuje, da tudi poslanci SMC-ja prevzamejo odgovornost za spremembo stanja v državi. Zorčič je danes dejal, da to težko komentira, saj je o tem seznanjen iz medijev in da mu ni "povsem poznana ta matematika".

Tudi predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek je danes na Facebooku zatrdil, da je stranka SMC "kljub grožnjam in strašenju stabilna in zanesljiva". Članom SMC-ja je poslal pismo. Zapisal je, da so v tej vladi "motor za dobro operativnost in rezultate", politične tekmece pa pozval, naj prenehajo strašiti, je poročala TV Slovenija.

Pritiski po Zorčičevi oceni ne vplivajo na samostojnost poslancev

Nekateri poslanci – predvsem neuradno -– poročajo o pritiskih, javno pa je v torek v oddaji Odkrito na 3. programu Televizije Slovenija o tem spregovoril poslanec SMC-ja Gregor Perič. "Prejemamo pošto domov, maile, pojavljajo se tudi razne grožnje, tako ali drugače zavite ponudbe," je pojasnil. Na Facebooku je tudi zapisal, "vzdušje spominja na nekatere druge čase in oblasti"," je dejal.

Zorčič je danes povedal, da sam za zdaj ni bil deležen česa podobnega, so pa vsi poslanci – verjame, da tudi drugi koalicijski – deležni opazk, ki prihajajo po navadni in elektronski pošti, kar je svojevrsten pritisk. "Res pa je, da se je treba v politiki s tem soočiti. Tega si ne jemljem zelo k srcu. Za zdaj se mi ne zdi nič takega, kar bi bistveno vplivalo na samostojnost poslancev," je ocenil.

Člani protestniškega gibanja so poslance SMC-ja obdarili z
Člani protestniškega gibanja so poslance SMC-ja obdarili z "ustavo" in nanje naslovili 12 vprašanj v povezavi z delovanjem koalicij. Ob tem so jih vnovič pozvali k izstopu iz trenutne vlade. Foto: Janez Zalaznik

"To se mi zdi tvegano politično dejanje"

Pretekli teden je Počivalšek sporočil, da je poslanska skupina SMC-ja enotna v tem, da ne bo podprla Erjavca za mandatarja. Zorčič je pred nekaj dnevi pojasnil, da je bilo med poslanci nekaj pomislekov, a Erjavca ne podpirajo, ker je pri tem scenariju preveč neznank. Danes je dejal, da so ta vprašanja hipotetična, ker sploh ne vemo, ali bo konstruktivna nezaupnica vložena ali ne. "Ko bo, se bomo ponovno usedli in se pogovorili," je dodal.

Kot je Zorčič povedal po ponedeljkovem srečanju predsednikov republike, DZ-ja, vlade in DS-ja, pa močno dvomi o tem, da bi določeni poslanci SMC-ja prestopili v drugo koalicijo. Verjame namreč, da bo vsak znal ugotoviti, kaj pomeni korak k večji stabilnosti in kaj je avantura. Danes je pojasnil, da je s tem mislil na vložitev konstruktivne nezaupnice, za katero ni znano niti to, ali ima dovolj glasov ali ne. "To se mi zdi tvegano politično dejanje. Ne le tvegano za slovenski politični prostor, ampak predvsem za Erjavca in DeSUS," je navedel.

Zorčič o napovedi vložitve nezaupnice