Foto: DZ/Martina Čuk
Foto: DZ/Martina Čuk

Društvo poslancev 90 je s slavnostno akademijo počastilo 30-letnico samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Zorčič: Ustvarjanje države je bilo enkratno dejanje

Foto: DZ/Martina Čuk
Foto: DZ/Martina Čuk

Zorčič je v nagovoru spomnil, da so svetovni politični premiki v 80. letih za Slovence ustvarili zgodovinsko priložnost in prvič v zgodovini odškrnili vrata do samostojne države.

To so po njegovih besedah z veliko majhnimi, a odločnimi koraki skozi večleten proces narodnega ozaveščanja tudi uresničili. Ustvarjanje države je bilo enkratno dejanje, za katero je bilo treba veliko odločnosti, enotnosti in poguma, je dodal. Snovanja države so se po Zorčičevih besedah lotili premišljeno in svetu dokazali zrelost in odločenost za samostojno pot.

Foto: DZ/Martina Čuk
Foto: DZ/Martina Čuk

Prepričan je, da tudi po 30 letih, sicer včasih bolj, drugič manj uspešno, sledimo dobrim namenom iz časov osamosvajanja. "Ne sprašujmo se, ali smo izpolnili lastna pričakovanja, temveč se vprašajmo, ali smo še vedno na pravi poti," je pozval. Ob tem se je vprašal, ali ne bi bilo lažje, če se na skupni poti vidni državni predstavniki ne bi zmerjali, če ne bi diskreditirali drugače mislečih, če bi poročanje prepustili neodvisnim medijem, sodbe neodvisnim sodiščem in prihodnost mladim.

Po treh desetletjih se zdi samostojna Slovenija nekaj normalnega, a po besedah predsednika DZ-ja ne smemo pozabiti, da živimo v svetu, kjer sen mnogih narodov ni uresničen. "Ne smemo pozabiti, da je imeti svojo državo odgovornost," je pozval. Po Zorčičevem mnenju bi iskreno pripravljenost za sodelovanje in kulturo dialoga potrebovali tudi danes.

Petrič: Demokracija pomeni sobivanje različnosti

Foto: DZ/Martina Čuk
Foto: DZ/Martina Čuk

Pravnik Ernest Petrič pa je poudaril, da smo se ob osamosvojitvi pred 30 leti odločili za neodvisnost in demokracijo, ki pa v načelu ne pomeni enotnosti. "Demokracija pomeni sobivanje različnosti, hkrati pa mehanizme in pripravljenost, da se različnosti usklajujejo in soočajo v demokratičnem procesu in demokratičnem dialogu," je dejal.

Po njegovem mnenju je takega zavedanja demokracije v družbi premalo, a hkrati meni, da Slovenija še vedno vztraja pri odločitvi, da je v demokraciji razlike treba spoštovati in jih z dialogom usklajevati.

Foto: DZ/Martina Čuk
Foto: DZ/Martina Čuk

Kot je opomnil, slovenski narod z uveljavitvijo pravice do samoodločbe ni dobil samo pravice odločati o svoji usodi, temveč tudi odgovornost. "Od tistega trenutka smo mi sami odgovorni za usodo svojega naroda, naših ljudi, naše države. Ne moremo se izgovarjati ne na Beograd, ne na Dunaj, tudi na Bruselj ne. Sami smo svoje usode krojač," je poudaril Petrič.

Ob tem je izpostavil, da tako Slovenijo kot EU čakajo številnee težave in izzivi, saj se je svet v zadnjih 30 letih močno spremenil. Po Petričevih besedah ni več urejen bipolarno, ampak novi centri moči, predvsem Kitajska, rastejo hitreje, kot je kdor koli pričakoval. Njihova moč pa ni samo finančna in ekonomska, ampak postaja pomemben tudi njihov idejni vpliv.

Podobnik: Priložnost za razmislek o vrednotah

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Društva poslancev 90 Marjan Podobnik. Kot je dejal, je 30-letnica Slovenije priložnost "za razmislek o vrednotah, ki naj bi nas povezovale v prizadevanjih, da bi bila naša država čim bolj prijazna domovina in naš skupen zaželen dom".