Če subvencije ne bodo namenjene plačam delavcev in bodo poleg tega podjetja ustvarjala še dobičke, Utroša napoveduje, da bodo zahtevali poračun plač tudi za delavce. Foto:
Če subvencije ne bodo namenjene plačam delavcev in bodo poleg tega podjetja ustvarjala še dobičke, Utroša napoveduje, da bodo zahtevali poračun plač tudi za delavce. Foto:
Podjetje, ki bo prejemalo subvencijo, ne bo smelo odpuščati delavcev. Foto: MMC RTV SLO

Zdi se nam popolnoma nesprejemljivo, da se subvencije iz državnega proračuna prelivajo v dobičke podjetij.

Milan Utroša
Sindikati proti subvencijam

Kot je pojasnil sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Milan Utroša, bo v večini podjetij, ki bodo skrajšala polni delovni čas, sledilo znižanje plač. Zato bodo sindikati v podjetjih, ki bodo za skrajševanje polnega delovnega časa od države prejela subvencije, zniževanje pogojevali s tem, da se subvencije namenijo za plače delavcev.

Utroša: Subvencije se ne smejo prelivati v dobičke podjetij
Če subvencije ne bodo namenjene plačam delavcev in bodo poleg tega podjetja ustvarjala še dobičke, Utroša napoveduje, da bodo zahtevali poračun plač tudi za delavce. "Zdi se nam popolnoma nesprejemljivo, da se subvencije iz državnega proračuna prelivajo v dobičke podjetij," je pojasnil.

V omenjenih sindikatih so prepričani, da zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa varuje zaposlitev samo za šest mesecev in da ohranitev delovnega mesta ne zagotavlja socialne varnosti delavca. Po besedah izvršnega sekretarja ZSSS-ja Andreja Zorka so namreč plače ponekod že zdaj izredno nizke in ponekod izplačane z zamudo.

Zorko: Krajšanje delovnika in znižanje plač zadnji ukrep
Prav zato so se dogovorili, da ne smejo dopustiti, da bo dogovor o skrajšanju polnega delovnega časa s predlogom za znižanje plač edini ukrep, ki naj bi podjetje rešil iz krize. "To mora biti zadnji ukrep," je prepričan Zorko.

Pridobitev subvencij, kot omenjeno, omogoča zakon o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa. DZ ga je sprejel sredi prejšnjega tedna, veljati pa naj bi začel v roku sedmih dni. Na ministrstvu za delo in zavodu za zaposlovanje so že vzpostavili brezplačni telefonski številki, namenjeni informiranju delodajalcev glede možnosti pridobitve subvencij. Strokovnjaki bodo na telefonskih številkah ministrstva (080 1567) in zavoda (080 2055) na vprašanja delodajalcev odgovarjali vsak dan med 9. in 15. uro.

Subvencija bo delodajalcu pripadala šest mesecev
Ob tem velja pojasniti še nekaj več dejstev o pogojih za pridobitev subvencije. Kot piše v zakonu, bodo delodajalci v primeru skrajšanja polnega delovnega časa na 36 ur tedensko prejeli subvencijo 60 evrov na delavca na mesec. Če je delovni teden skrajšan še za največ štiri dodatne ure, je po zakonu na voljo dodatnih od 15 do 60 evrov na delavca.

Delodajalci, ki bodo skrajšali delovni čas, bodo upravičeni do največ šestmesečne subvencije, v tem času pa ne bodo smeli odpuščati, izplačevati nagrad vodstvu in nadzornikom ter zahtevati nadur. Zavezati se bodo morali tudi, da bodo izplačevali plače.

M. N.

Zdi se nam popolnoma nesprejemljivo, da se subvencije iz državnega proračuna prelivajo v dobičke podjetij.

Milan Utroša
Sindikati proti subvencijam