Ivan Simič, predsednik strateškega sveta za debirokratizacijo. Foto: TV Slovenija
Ivan Simič, predsednik strateškega sveta za debirokratizacijo. Foto: TV Slovenija

Osnutek predloga zakona o debirokratizaciji, ki ga je po poročanju medijev v koalicijsko usklajevanje poslal strateški svet za debirokratizacijo, ki ga vodi Ivan Simič, zmanjšuje pravno varnost ljudi, spreminja sistem obveščanja o pravicah javnih uslužbencev in daje velika pooblastila državnim organom, menijo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Opozarjajo tudi na nujnost socialnega dialoga.

Sorodna novica Vladna strateška skupina pripravila osnutek predloga zakona o debirokratizaciji

Sistem "superzakonov", ki enostransko posegajo v več obstoječih zakonov, se po njihovih besedah nadaljuje, pri čemer je zaslediti celo oceno, da je to dobro. "S tem pa se nadaljuje tudi trend ustvarjanja pravne nepreglednosti in zmanjševanja pravne varnosti ljudi," so zapisali v sporočilu.

Zakon poleg tega po njihovih besedah po svoji vsebini spreminja tudi področja, ki bi morala biti predmet razprave na Ekonomsko-socialnem svetu.

Avtorjem osnutka očitajo tudi poskus zmanjševanja solidarnosti

V obrazložitvi, ciljih in predlaganih rešitvah namreč po njihovih besedah ni najti navedbe, da se z zakonom uvaja t. i. socialna kapica na način, da nad 6000 evrov ne bi bilo treba več plačevati prispevkov za socialno varnost. "Kar je sistemska rešitev z negativno posledico na javne blagajne! Ni mogoče reči drugače, kot da gre za gnilo jajce po vzoru potaknjencev protikoronskih zakonov," so prepričani.

Opozarjajo tudi, da v obrazložitvah k posameznim členom osnutka predloga ni utemeljitev. "Tam ne najdemo izračunov, podatkov ali primerjav, zgolj pojasnilo, da ima tako že nekaj držav. Tako se ni mogoče niti seznaniti z razmisleki predlagatelja, zakaj naj bi to bilo potrebno," so zapisali.

Prepričani so, da bi s takšno spremembo zakonodaje v pokojninsko in zdravstveno blagajno letno priteklo 250 milijonov evrov manj. Ob tem so opozorili na že do zdaj visoke dodatne izdatke v okviru protikoronskih ukrepov, pri čemer po njihovih besedah ni jasno, kako bo država sredstva povrnila.

Osnutek predloga zakona, ki ga je pripravil vladni strateški svet za debirokratizacijo, po poročanju spletnega portala Necenzurirano in Financ med drugim vključuje socialno kapico za plačilo prispevkov pri plači 6000 evrov bruto, možnost elektronskega vročanja upravne pošte in ustanovitev registra predpisov. Povečal bi tudi pooblastila državnih sekretarjev.