Ministrstvo za zunanje zadeve. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Ministrstvo za zunanje zadeve. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Teheran je sankcije uvedel 26. oktobra zaradi podpore terorističnim skupinam, spodbujanja nasilja ter povzročanja nemirov, nasilja in terorističnih dejanj v Iranu.

Med osmimi pravnimi osebami in 12 posamezniki iz EU-ja, proti katerim so uvedli sankcije, je tudi evroposlanec iz Slovenije Milan Zver (EPP/SDS), eden od dveh vodij neformalne skupine Evropskega parlamenta, imenovane Prijatelji svobodnega Irana.

Ministrstvo v odgovoru poslanki SDS-a Jelki Godec, ki nosi datum 16. november in so ga iz DZ-ja medijem posredovali danes, med drugim poudarja, da podpora mirnim prizadevanjem Irank in Irancev za človekove pravice ne more in ne sme biti razlog za kakršno koli sankcioniranje oseb in institucij.

Podpora, ki jo omenja ministrstvo, pa so pravzaprav sankcije, ki jih je EU proti Iranu uvedel 17. oktobra zaradi smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju in nasilnega zatiranja množičnih protestov, ki potekajo od njene smrti.

MZZ: Naše sankcije temeljijo na dokazih, iranske so neutemeljene

"Iranske sankcije so neutemeljene in tako po svoji naravi diametralno nasprotne omejevalnim ukrepom Evropske unije zoper izbrane posameznike in institucije v Iranu, ki temeljijo na trdnih dokazih o kršitvah človekovih pravic," je še zapisalo ministrstvo.

Kot so dodali, je zunanja ministrica Tanja Fajon 28. oktobra o zadevi po telefonu govorila z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom Unije Josepom Borrellom, ministre držav članic EU-ja pa je s stališči Slovenije seznanila na zasedanju Sveta za zunanje zadeve 14. novembra.

Nezadovoljstvo z uvedbo sankcij proti evroposlancu Zveru ter drugim posameznikom in institucijam iz Evropske unije je ministrstvo preneslo tudi začasnemu vodji iranskega veleposlaništva v Ljubljani ter ob tem posebej izpostavilo svarilo pred neodgovorno uporabo izraza podpora terorizmu, ki nosi močno sporočilo in lahko povzroči neželene posledice, še piše v odgovoru na poslansko pobudo.

Ministrstvo je napovedalo, da bo zadevo spremljalo tudi v prihodnje in stališče do nje redno izražalo iranski strani, po potrebi pa tudi partnerjem in zaveznikom.