Alberto Salazar je vodil številne šampione. Najslavnejša sta Mo Farah in Sifan Hassan. Foto: EPA
Alberto Salazar je vodil številne šampione. Najslavnejša sta Mo Farah in Sifan Hassan. Foto: EPA

61-letni v Havani rojeni Salazar je bil med drugim trener britanskega šampiona Moja Faraha in Američana Galena Ruppa. Nekdanjega vrhunskega maratonca, zmagovalca bostonskega maratona leta 1982 in trikratnega zmagovalca newyorškega maratona (1980, 1981, 1982), so zaradi kršitev protidopinških pravil kaznovali s štiriletno prepovedjo sodelovanja v športu. To je bila ena glavnih zgodb na svetovnem prvenstvu v Dohi, ki se je končalo v nedeljo.

Po razkritjih, do katerih so se v ameriški protidopinški agenciji (Usada) dokopali s pomočjo žvižgačke Kare Goucher, je Salazar v laboratoriju v Oregonu svoje varovance zavajal glede jemanja najrazličnejših prepovedanih snovi. Te so morali jemati, čeprav je šlo za doping. Goucherjeva je bila Salazarjeva varovanka od 2004 do 2011.

Pri obsodbi Salazarja so se pri Usadi oprli tudi na pričanje nekdanjega trenerja in Salazarjevega sodelavca Steva Magnessa. Vsega skupaj je Usada prejela informacije kar 30 prič, dokazno gradivo pa obsega več kot 5.000 strani prepisov.

Program so podpirali vse od leta 2001
V koncernu Nike so najprej v celoti podprli kaznovanega trenerja, ki trdi, da ni kriv, in je napovedal, da bo z vsemi pravnimi sredstvi izpodbijal po njegovem mnenju krivično razsodbo protidopinške agencije. Vendar pa so se pozneje oddaljili od trenerja. Glavni izvršni direktor družbe Mark Parker je potrdil, da so zaradi škandala z 10. oktobrom ukinili program, ki so ga podpirali od leta 2001.

"Takšno stanje, skupaj s stalno ponavljajočimi se neutemeljenimi trditvami, številnim športnikom odvrača njihovo pozornost in ogroža njihovo sposobnost, da se osredotočijo na trening in tekmovanja. Zato sem se odločil, da bom ukinil projekt Oregon," je sporočil Parker, ki pa še naprej podpira Salazarja v njegovem pravnem boju za povrnitev nedolžnosti.

Sifan Hassan je v Dohi osvojila zlato medaljo na 1.500 m in na 10.000 m. Nizozemka ni želela odgovarjati na vprašanja, povezana s Salazarjem. Foto: Reuters
Sifan Hassan je v Dohi osvojila zlato medaljo na 1.500 m in na 10.000 m. Nizozemka ni želela odgovarjati na vprašanja, povezana s Salazarjem. Foto: Reuters

"Štirileten suspenz za nekoga, ki je skušal delati v dobri veri, je povsem napačen, še zlasti po tem, ko se je pokazalo, da ni šlo za sistemske zlorabe ter da ni dokazov, da so doping uporabljali športniki, vključeni v projekt Oregon," je v dopisu zapisal prvi mož Nika, a hkrati, kljub izrecni podpori trenerju, dodal, da "Alberto ne more več voditi programa za trening".

Hassanova dvakrat zlata v Dohi
Projekt Oregon je zaslužen za kar tri zlata odličja na letošnjem svetovnem prvenstvu v atletiki v Dohi. V Etiopiji rojena Nizozemka Sifan Hassan je bila zlata v teku na 1.500 metrov in 10.000 metrov, medtem ko je Američan Donavan Brazier osvojil zlato v teku na 800 metrov. Oba sta del ekipe projekta Oregon.

Štiriletno prepoved sodelovanja v športu prestaja tudi teksaški endokrinolog Jeffrey Brown, ki je "pomagal" Salazarjevim športnikom in športnicam v atletski akademiji v Portlandu. Browna bremenijo za posest in preprodajo v športu prepovedanega testosterona.