Dvoransko prvenstvo v Glasgowu bo na začetku marca, svetovno v Dohi pa od 28. septembra do 6. oktobra.

Luka Janežič je ob Martini Ratej, Aniti Horvat in Maruši Mišmaš najmočnejši slovenski adut na atletskih tekmovanjih v letu 2019. Foto: BoBo
Luka Janežič je ob Martini Ratej, Aniti Horvat in Maruši Mišmaš najmočnejši slovenski adut na atletskih tekmovanjih v letu 2019. Foto: BoBo

V vrhunski selekciji so Martina Ratej, Luka Janežič, Anita Horvat in Maruša Mišmaš, v internacionalni 1 Agata Zupin, Tina Šutej, Žan Rudolf, Veronika Domjan, Barbara Špiler, Nejc Pleško in Blaž Zupančič, v internacionalni 2 pa Jan Petrač, Maruša Černjul, Rok Puhar, Neja Filipič in Robert Renner.

Predsednik Strokovnega sveta AZS-ja Vladimir Kevo se je najprej ozrl na prejšnjo sezono, ko je četrtouvrščeni Martini Ratej na EP-ju le malo manjkalo, da bi v metu kopja osvojila svojo prvo medaljo na velikih tekmovanjih. Odličja pa je Kevo napovedal tudi na članskih tekmovanjih v tej sezoni.

V Glasgowu lahko pade kakšna medalja
"Atleti imajo letos na programu dvoranski EP, kjer lahko pričakujemo, da bo mednarodne norme izpolnila šesterica ali sedmerica slovenskih predstavnikov, od tega bi lahko polovica nastopila v finalu, kdo izmed njih pa lahko celo poseže tudi po medalji. To še bolj velja za mladinski EP, imamo namreč zelo nadarjeno mlado generacijo, kakršna bo nastopila tudi na prvenstvu stare celine za mlajše člane,"
je prepričan Kevo.

Po njegovih besedah slovenska atletika sodi v prvo evropsko ligo evropskega reprezentančnega pokala, zato je cilj zveze, da se iz druge lige, ki bo letos v Varaždinu, uvrsti stopničko više.

"Letos bodo še evropske igre v Minsku, kjer bo na programu nekaj novosti, ki jih nismo vajeni v običajnem atletskem programu, z dodatnimi disciplinami. Za velika tekmovanja, posebej SP, pa so se norme še zaostrile, poskus uvedbe svetovne lestvice pa je bil neuspešen, obljubljajo ga za olimpijske igre v Tokiu 2020," je dodal Kevo.

Razdelili bodo 245.000 evrov
Predsednik AZS-ja Roman Dobnikar je v uvodu povedal, kakšen je skupni znesek za pogodbe z atleti. "V letu 2019 bomo za programe atletov namenili več kot 245.000 evrov, kar je celo več kot 15-odstotno povečanje sredstev glede na lansko leto. Več poudarka bomo dali tudi preventivi in izobraževanju o izjemi škodljivosti dopinga. Prav tako bomo dodatno omogočili sistem koriščenja meritev in veliko novih strokovnih predavanj in svetovanj."

Pokrita dvorana v Češči vas velika pridobitev za atlete
V nadaljevanju je poudaril prvo slovensko pokrito dvorano s krožno 200-metrsko stezo v Češči vasi pri Novem mestu, ki je v soboto gostila tudi prvo atletsko dvoransko tekmovanje pri nas s teki na 200 m in več. "Letošnje leto je posebno predvsem zaradi dejstva, da lahko tudi slovenski atleti končno trenirajo v domači krožni dvorani, in prepričan sem, da bomo s to pridobitvijo stopili stopnico višje in pisali atletsko zgodovino na dvoranskih prvenstvih. Tudi v prestolnici se obeta vrhunski športni center z atletsko dvorano in mislim, da tudi zato našo atletiko čaka svetla prihodnost," je menil Dobnikar.