Jolandi Čeplak grozi črn scenarij. Foto: EPA
Jolandi Čeplak grozi črn scenarij. Foto: EPA
Čeplakovi kazen skoraj ne more uiti
Kukovica: Žal mi je, da se je to zgodilo
Lončki so bili originalno zapakirani
Malovrh za MMC o testu Čeplakove

Proti Velenjčanki je uveden disciplinski postopek, zato bo disciplinska komisija AZS-ja v ta namen ustanovila poseben senat. Ukrep mora izreči najpozneje do 18. junija 2008, a se bo to najverjetneje zgodilo že na začetku prihodnjega leta. Čeplakovi, ki je osumljena jemanja eritropoietina (EPO), grozi najmanj dveletna prepoved tekmovanj.

"Protidopinška komisija AZS-ja je sprejela sklep, da predlaga disciplinski komisiji AZS-ja uvedbo disciplinskega postopka zoper atletinjo Jolando Čeplak zaradi kršitve protidopinških pravil Mednarodne atletske zveze (IAAF) in AZS-ja. AZS je ovrgel vse sume o morebitnih nepravilnostih v primeru pozitivnih dopinških testov Jolande Čeplak in ob tem upošteval vse pravno-formalne pogoje v tem primeru," je na novinarski konferenci povedal predsednik AZS-ja Peter Kukovica in poudaril, da je AZS vodil korekten postopek ter omogočil Čeplakovi, da je nemoteno sodelovala z njimi. Hkrati je pozval slovenske atlete in atletinje k spoštovanju pravil.

Malovrh o zaslišanju
Predsednik protidopinške komisije dr. Tadej Malovrh je podrobneje opisal, s čim se je v zadnjem mesecu in pol ukvarjala njegova komisija: "Pridobili smo izjave "doping control officerjev", torej ljudi, ki so bili neposredno udeleženi pri odvzemu urinskega vzorca, prav tako izjavo zdravnika dr. Rastka Stoka, ki je bil omenjen v zagovoru Jolande Čeplak, in strokovno mnenje dveh strokovnjakov s področja biokemije - dr. Vladke Čurin Šerbec in dr. Hansa Heida iz Heidelberga. Na podlagi dokumentov, ki so prišli iz laboratorija, dokumentov, ki jih je poslal IAAF, izjav zaslišanih ljudi ter pravil IAAF-a in AZS-ja je protidopinška komisija sprejela sklep, da se uvede disciplinski postopek zoper Jolando Čeplak, ker niso bili najdeni nobeni neobremenilni dokazi. Postopek se zdaj predaja disciplinski komisiji."

Komisija se je odločala na podlagi dejstev
Malovrh je dodal, da lahko Čeplakova še vedno dokaže, da je s testom kaj narobe oziroma da test lahko pokaže lažno pozitiven rezultat. Vendar bi se v tem primeru zadeva preselila na IAAF, ki v takih primerih sodeluje s svetovno protidopinško agencijo (WADA). "Nekateri ljudje mahajo z znanstvenimi članki, ki pravijo, da obstoječe metode niso pravilne, vendar nobena od teh metod, ki jih uporabljajo v člankih, ni akreditirana. Take metode so dobre za pripravljanje raziskav, ne pa izrekanje kazni. Naša komisija se je odločala na podlagi dejstev, vse ostalo so ugibanja, hipoteze in domneve. Na podlagi tega ne moremo sklepati," je pojasnil Malovrh. Protidopinška komisija disciplinski komisiji ne predlaga kazni, lahko pa slednja pridobi dodatne dokaze in opravi dodatna zaslišanja. A Malovrh ob tem poudarja, da ne pozna primera, da bi tako ovrgli prvi rezultat testa.

Z nadzorniki komunicirali prek elektronske pošte
Malovrh je še povedal, da so izjavi "doping control officerjev" prejeli šele prejšnji teden, z njimi pa so sodelovali prek elektronske pošte. Vendar ne neposredno, temveč prek IAAF-a, saj ta ne zaupa njihovih naslovov. "Če se bo izkazalo, da je to potrebno in pomembno, se lahko izvede še navzkrižno zaslišanje na štiri oči, saj so pričanje Jolande in izjave nadzornikov vendarle nekoliko v navzkrižju. Vendar mislim, da to ne bo privedlo do kakšnih bistvenih sprememb. Ne gre za to, da bi pozitiven rezultat postal negativen," je poudaril Malovrh. "Doping control officerja" so zaslišali zato, ker tako Čeplakova kot njena prijateljica Tanja Grčar, ki je bila z Jolando v času pozitivnega dopinškega testa 18. junija v Monte Carlu, med testom nista bili pozorni na podrobnosti.

Med zdravili nobene sporne substance
Od dr. Rastka Stoka so zahtevali podatke, katera zdravila je dajal Čeplakovi in potrdilo, da so vsa zdravila uradno registrirana v Republiki Sloveniji. "Ni bilo nobene take substance, ki bi lahko povzročila lažno pozitivni rezultat," je za MMC dejal Malovrh. Velenjčanka je jemala zdravila za zdravljenje vnetja in bolečin.

Čeplakova redkobesedna
"Uvedba postopka je del upravnega postopka AZS-ja in nanj nimam komentarja. V kratkem pričakujem nova dejstva in bom o tem obvestila javnost," je odločitev AZS-ja skopo ocenila Čeplakova, ki je bila tudi vabljena na novinarsko konferenco, vendar se je ni udeležila.

Protidopinška komisija AZS-ja je konec septembra po zaslišanju Velenjčanke določila 20. november za rok, do katerega morajo opraviti dodatna zaslišanja zaradi domnevnih postopkovnih napak pri odvzemu, skladiščenju in analizi vzorca.

Matej Rijavec

Čeplakovi kazen skoraj ne more uiti
Kukovica: Žal mi je, da se je to zgodilo
Lončki so bili originalno zapakirani
Malovrh za MMC o testu Čeplakove