Jolanda Čeplak se bo težko rešila iz dopinškega brezna, v katerega se vse bolj pogreza. Foto: EPA
Jolanda Čeplak se bo težko rešila iz dopinškega brezna, v katerega se vse bolj pogreza. Foto: EPA
AZS zahteva dodatna pojasnila

Povišana raven hormona za uravnavanje nastanka rdečih krvničk v krvi slovenske atletinje je nastala lahko prek treh poti: da je Čeplakova zavedno jemala EPO, da je snov v njeno telo prišla brez njene vednosti, ali pa da so bili testi površno opravljeni.

Narejeni test, ki je veljaven, ni najbolj zanesljiv. Je pa edini, ki dokazuje tudi eritropoetin sintetičnega (umetnega) izvora, in ta je bil v telesu Velenjčanke prisoten.

Malovrh zavrača "lažno" pozitivnost
"Če govorimo o čudnih patofizioloških stanjih, pričakujemo povišano ali znižano raven lastnega EPO-ja, ne pa tistega, ki ima malenkostno spremembo, značilno za sintetičnega," namige, da bi bil v Jolini krvi povišan naravni EPO ("lažna" pozitivnost), zavrača Tadej Malovrh, predsednik antidopinške komisije pri AZS-ju.

Zaslišanje v roku dveh-treh tednov
Ta še čaka na popolno dokumentacijo, zaslišanje v dopinškem škandalu pa bo opravila v roku dveh do treh tednov. Čeplakova ima pred seboj zdaj le eno nalogo: okoli sebe zbrati skupino kompetentnih in zanesljivih strokovnjakov, prek katerih bi lahko dokazala svojo nedolžnost.

C. R./J. T.

AZS zahteva dodatna pojasnila