Eliud Kipchoge se je pričakovano vrnil na zmagovito maratonsko pot in bo v Tokiu nesporni favorit, da osvoji še drugo zaporedno olimpijsko zlato. Foto: AP
Eliud Kipchoge se je pričakovano vrnil na zmagovito maratonsko pot in bo v Tokiu nesporni favorit, da osvoji še drugo zaporedno olimpijsko zlato. Foto: AP

Eliud Kipchoge je zmagal na maratonu NN Mission Marathon, ki je v celoti potekal na letališču Twente pri Enschedeju na Nizozemskem. Kenijec bo na prestavljenih olimpijskih igrah v Tokiu branil naslov olimpijskega prvaka.

To je bila prva maratonska zmaga 36-letnega Kenijca po lanskem spodrsljaju na londonskem maratonu, ki ga je končal na osmem mestu, kar je bila njegova najslabša uvrstitev v karieri. Predtem je zmagal na 11 maratonih, na prav vseh maratonih, na katerih je nastopil, od leta 2013 naprej.

Maraton, na tem so tekači lahko nastopili zgolj s posebnim povabilom, je v celoti potekal na letališču. Kipchoge, olimpijski prvak in svetovni rekorder, je osem krogov po letaliških stezah premagal z najboljšim izidom sezone, s časom dveh ur, štirih minut in 30 sekund.

Kenijec Jonathan Korir (2:06:40) je na drugem mestu zaostal dve minuti in 10 sekund, tretji je bil Eritrejec Goitom Kifle (2:08:07). Po prvotnih načrtih naj bi maraton izpeljali v Hamburgu 11. aprila, a so tekmovanje odpovedali zaradi omejitev, povezanih z novim koronavirusom, zato pa so ga zdaj izvedli na Nizozemskem.

Žensko preizkušnjo je dobila Nemka Katharina Steinruck (2:25:59), druga je bila Portugalka Sara Moreira (2:26:42), tretja Nemka Rabea Schöneborn (2:27:03).