Matic Osovnikar je pred štirimi leti upravičil visoka pričakovanja in osvojil sedmo medaljo za slovensko atletiko na EP-jih. Foto: Marko Kovič
Matic Osovnikar je pred štirimi leti upravičil visoka pričakovanja in osvojil sedmo medaljo za slovensko atletiko na EP-jih. Foto: Marko Kovič
Prezelj in Osovnikar optimistična pred nastopoma

V Barceloni je največja slovenska reprezentanca vseh časov - 33 atletov in atletinj. Še bolj množične zasedbe od slovenske ima v katalonski prestolnici 19 držav, največ 108 Rusija, gostiteljica Španija 97. Slovenija nastopa v skladu s svojo trenutno reprezentančno vrednostjo, ki je na robu evropske dvajseterice.

Vsak dan si boste lahko končne odločitve ogledali v neposrednih prenosih na TV Slovenija 2 in na MMC-jevem portalu (samo za slovenske IP-številke). Komentirala bosta Peter Kavčič in dr. Andrej Stare.

Dva cilja: kakovost in množičnost
Nacionalne panožne zveze, podobno kot to počneta že dolgo ameriška in ruska atletska zveza, imajo na velikih tekmovanjih dva cilja: kakovost in množičnost. Nekaj od te množičnosti gre tudi na račun nabiranja izkušen, večji del je želja po zastopstvu v čim večjem številu disciplin. Ker so merila za nastop na evropskih prvenstvih precej nižja od tistih za olimpijske igre in svetovna prvenstva, je to množičnost tudi lažje dosegati. Nekoliko težje jo je upravičiti, pa čeprav izpadi v kvalifikacijah ostajajo v globoki senci osvojenih kolajn in nastopov v finalu.

Na začetku celo brez zdravnika
Prve slovenske atletske reprezentance na začetku 90. let so bile majhne. Tako majhne, da enostavno zaradi nizkih kvot za spremljevalce niso bile upravičene niti do popolne medicinske podpore z zdravnikom in fizioterapevtom. V Barceloni sta dva izvrstna zdravnika, dva priznana fizioterapevta in en zobozdravnik.

Četverica skrbi za zdravje
To seveda nima nobene zveze z neprijetno infekcijsko okužbo žulja na stopalu naše pred prvenstvom edine prave favoritinje za kolajno Martine Ratej. Doktor Juri Šorli zdravi infekcijsko okužbo naše rekorderke v metu kopja z antibiotiki, posledično precej močno otečen gleženj pa s hladnimi obkladki. Za nasvete je na voljo priznani ortoped dr. Rastko Stok. Zlate roke Halida Nasifa pozna večina slovenskih športnikov – veliko znanja in uspeha iz fizioterapije ima Urban Komac.

"Zobar" brani bron
In zakaj je v reprezentanci zobozdravnik? Zato, ker je to slovenski rekorder na 100 in 200 m ter v štafeti 4 x 100 m. V Barceloni bo od lani zobozdravnik Matic Osovnikar tekmoval že na svojem tretjem EP-ju, kjer bo branil bron iz Göteborga izpred štirih let.

Prezelj in Osovnikar optimistična pred nastopoma