Christophe Lemaitre je zmagal na 100 in 200 metrov. Foto: Reuters
Christophe Lemaitre je zmagal na 100 in 200 metrov. Foto: Reuters
Merlene Ottey
Merlene Ottey je fenomen svetovne atletike, saj pri 50. letih še vedno tekmuje z najboljšimi. Foto: Reuters

Na prvenstvu je rekordno število tekmovalcev in poročevalcev. Atleti, atletinje in predstavniki medijev iz 50 držav. Pokritost tekmovanj z najnovejšimi izvedbami televizijskih prenosov in udobnost dela, ki ga omogoča sodobna tehnika, je zasedla tretjino prostora na enem najlepših atletskih stadionov na svetu.

Po preureditvi za nastop v globalni vasi ima olimpijski stadion Liuis Companys de Montjuic tako na voljo samo 32 tisoč sedežev za obiskovalce. Še vedno vsaj 10 tisoč preveč. Kajti Katalonci ne kažejo prav velikega navdušenja nad atletsko predstavo v svoji prestolnici.

Vrhunec atletske sezone, mineva v znamenju ruske reprezentance. Zvezdi prvenstva sta dvakratna zmagovalca Francoz Christoph Lematier na 100 in 200 m, ter Britanec Mo Farah, zmagovalec na 10.000 in 5.000 m. Precejšnje pozornosti je deležna Merlene Ottey, ki je v Gaudijevem mestu načela za ta čas precej abstraktno temo, ki pa bi že v bližnji prihodnosti lahko postala dejstvo: kako podaljšati svoj tekmovalni staž do upokojitve po 40 ali več letih nastopanja.

Bolj realna ugotovitev je, da bo Barcelona kraj, kjer se bo bržčas prekinil niz zaporednih osvajanj slovenskih kolajn na zadnjih petih prvenstvih. Najboljšo uvrstitev je sinoči s 6. Mestom v troskoku dosegla Snežana Rodič. Zadnja priložnost za slovensko kolajno je nastop Boštjana Buča v finalu teka na 3.000 m z zaprekami.

Boris Ličof, Športna zgodba, Val 202