Matic Ian Guček je navdušil tudi v svojem prvem nastopu v Rimu. Foto: Reuters
Matic Ian Guček je navdušil tudi v svojem prvem nastopu v Rimu. Foto: Reuters

Guček je v tretji skupini razdaljo pretekel v času 48,34 in svoj državni rekord iz konca maja popravil za tri stotinke. Bil je tretji, hitrejša sta bila Italijan Alessandro Sibilo (48,07) inTurek Berke Akcam (48,14). Finale je na sporedu v torek ob 21.10.

"Zelo dober tek mi je uspel, čeprav nisem bil na idealni stezi, tekel sem na osmi. Imel sem hitrega tekmeca ob sebi. Ko me je dohitel na sedmi, osmi oviri, sem vedel, da bom dosegel zelo dober čas, če mu bom lahko sledil. Ko je bil ob meni sem začutil, da lahko tečem z njim in sem izkoristil priložnost za zelo dober čas," je bil zadovoljen Guček.

Guček je bil v polfinalu hitrejši tudi od svetovnega rekorderja Karstena Warholma, ki je v prvi skupini zmagal s 48,75. V drugi skupini je bil s 48,43 najhitrejši Estonec Rasmus Magi. V finale so se uvrstili po dva najhitrejša iz vsake skupine ter še dva po času.

"S trenerjem Mirom Kocuvanom starejšim morava še doreči taktiko za finale. A treba bo iti na polno od starta do cilja, če zdržiš, zdržiš, sicer pa več sreče prihodnjič," je še povedal Guček.

Anita Horvat v polfinale s petim časom

Anita Horvat je imela peti čas predtekmovanja. V polfinale se je uvrstila po času in ne po mestih. Foto: Reuters
Anita Horvat je imela peti čas predtekmovanja. V polfinale se je uvrstila po času in ne po mestih. Foto: Reuters

Anita Horvat je na 800 metrov v zadnji od štirih predtekmovalnih skupin zasedla četrto mesto s časom 2:00,73. Med 16 najboljših v Evropi se je uvrstila s skupno petim izidom. Iz vsake skupine so napredovale po tri najhitrejše ter še štiri po času. Najhitrejša je bila prav zadnja skupina, iz katere so se po času naprej uvrstile tri atletinje. Polfinale bo v torek ob 10.00.

"Moj cilj je bil, da čim bolj ustavim tempo in prihranim moči za naslednja dva kroga. Sotekmovalke pa so se odločile, da bodo ritem 'navile' in sem jim morala slediti. Na koncu sem skušala priti na tretje mesto, a se je Španka vrgla v cilj in me presenetila. A pomembno je, da sem prišla v polfinale," je misli strnila Horvat.

Martina Ratej obstala v kvalifikacijah

Slovenska rekorderka Martina Ratej je kopje vrgla 56,34 metra, kar je njen najboljši letošnji izid. V svoji kvalifikacijski skupini je zasedla deveto mesto in se ni uvrstila v finale. Zasedla je končno 16. mesto. Napredovalo je 12 najboljših tekmovalk iz obeh skupin. Kvalifikacijska norma je bila 60,5 metra.

"Cilj je bil 58 m v kvalifikacijah, kar bi me gotovo peljalo v finale. Današnja tekma je bila moja prva v sezoni res prava tekmovalna, čutila sem, da so se stvari postavile na pravo mesto. Manjka mi tekem, konec novembra sem imela operacija kolena in sem dva meseca pozneje začela s treningom, kot bi sicer. Lovim neke mete, ampak to ni to, kar sem si želela pred operacijo. Sedaj bom šla v boj za nastop na OI, ampak moram za to povečati svoje daljave na prek 58 m, drugače nimam v Parizu, kaj iskati," je povedala 42-letna Ratej.

Matic Ian Guček zanesljivo v finale, Anita Horvat pa v polfinale