Marija Lasickene je bila razred zase v skoku v višino. Foto: Reuters
Marija Lasickene je bila razred zase v skoku v višino. Foto: Reuters
Danil Lisenko je 2,36 metra preskočil v tretjem poskusu. Foto: Reuters
Genezebe Dibaba je upravičila vlogo favoritinje na 3.000 metrov. Foto: Reuters
Janežič ima visoke cilje v Birminghamu
Coe še vedno zagovarja kazen za Ruse

26-letna Lasickenejeva je letos edina na svetu pred SP-jem preskočila dva metra, kar 2,04 m so ji namerili konec januarja v Volgogradu, in je upravičila vlogo favoritinje med 13 tekmovalkami. Četrto zlato člansko odličje na velikih tekmah si je priborila zanesljivo z edinim skokom na tekmi prek magične dvometrske oznake.

V prvih poskusih je preskočila 1,84, 1,89, 1,93 in 1,96, ko so odpadle vse preostale tekmice, na 2,01 m je bila uspešna drugič, 2,07 m pa je bilo tokrat prevelika prepreka. Druga je bila Američanka Vashti Cunningham, z 1,93 m v drugem poskusu, kar je uspelo še dvema tekmovalkama. Bron je šel okrog vratu Italijanki Alessie Trost.

Lisenko presenetil Baršima
Med enajsterico v skoku v višino je bil prvi favorit Mutaz Esa Baršim, lastnik izida sezone na svetu. Lani je v Londonu postal svetovni prvak na prostem, tokrat pa mu ni uspelo ponoviti dvoranskega zlata iz poljskega Sopota 2014. V lanski sezoni nepremagani 26-letnik je pred dvema letoma olimpijski bron iz leta 2012 na OI v Riu de Janeiru pretopil v srebro. Tega je osvojil tudi tokrat. Najprej je vse višine, 2,20, 2,25, 2,29 in 2,33 m, zmogel v prvih poskusih, na 2,36 m pa je letvico trikrat podrl.

Tudi šele 20-letni Lisenko je bil brez poprave na prvih štirih višinah, na peti pa je za razliko od Katarca letvico prešel v tretjem poskusu in sam ostal v tekmovanju na 2,38 m, kjer pa ni skakal. Slavil je svojo prvo zlato medaljo na velikih tekmovanjih. Lani ga je v Londonu na SP-ju premagal le Barshim. Bron je osvojil Mateusz Przybylko iz Nemčije, ki je 2,29 m preskočil v drugem skoku, četrtouvrščeni Američan Erik Kynard pa v tretjem.

Veliko presenečenje dneva je pripravil Lisenko, ki je po slavju dejal: "To je moj najpomembnejši dosežek dozdajšnje kariere. V Londonu je bilo lani na SP-ju tesno, tu pa sem vendarle premagal vse te fante. Svojih čustev, ki so zdaj tako močna, ne morem niti opisati. Neverjetno, kaj mi je uspelo. Pošteno povedano, zlata nisem pričakoval. Toda v vsakem poskusu sem dal od sebe vse, kar je bilo mogoče. In uspel. To je res lepa popotnica za poletno sezono."

Dibaba dopolnila zlato zbirko
27-letna Dibaba je četrtič zapored osvojila zlato na dvoranskih SP-jih. Svetovna rekorderka je začela najvišja mesta zbirati leta 2012 v Carigradu na 1.500 m, nato pa je na 3.000 m slavila trikrat v nizu. Dobre pol sekunde je tokrat zaostala Sifan Hassan iz Nizozemske (8:45,68), blizu pa jima je bila tudi Laura Muir za prve zmagovalne stopničke gostiteljice prvenstva (8:45,78).

Arena Birmingham je bila napol prazna. Ljubitelji kraljice športov so videli skupaj le 38 športnic in športnikov, med hkratnim začetkom skoka v višino in edino tekaško tekmo uvodnega dneva pa je bilo uro in pol razlike. Tako število atletov so terjale visoke norme za nastop Mednarodne atletske zveze, saj so bile v vseh treh disciplinah neposredno le končne odločitve in ni bilo kvalifikacij, običajno tridnevno tekmovanje pa je IAAF tokrat podaljšal na štiri.
Horvatova in Janežič začenjata v petek
Luka Janežič
je osmi po izidih sezone med prijavljenimi na 400 metrov. Anita Horvat, ki bo v kvalifikacijah na 400 m nastopila v petek ob 13.31 po slovenskem času, pa dvanajstega. Janežič bo začel ob 12.27. V petek bodo zvečer pripravili tudi polfinale, ob 21.32 za ženske in ob 22.06 za moške. Finalni tekmi bosta v soboto ob 21.05 za atletinje in ob 22.20 za atlete.
Od petka do nedelje si boste lahko atletsko dogajanje iz Birminghama ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju. V petek se bo prenos začel ob 19. uri.

Končne odločitve 1. dne,

Višina (M):                            
 1. D. LISENKO         RUS        2,36 
 2. M. E. BARŠIM       KAT        2,33 
 3. M. PRZYBYLKO       NEM        2,29 
                                       
3000 m (Ž):                            
 1. G. DIBABA          ETI     8:45,05 
 2. S. HASSAN          NIZ     8:45,68 
 3. L. MUIR             VB     8:45,78 
                                       
Višina (Ž):                            
 1. M. LASICKENE       RUS        2,01 
 2. V. CUNNINGHAM      ZDA        1,93 
 3. A. TROST           ITA        1,93 
Janežič ima visoke cilje v Birminghamu
Coe še vedno zagovarja kazen za Ruse