Caster Semenya je leta 2009 osvojila naslov svetovne prvakinje v teku na 800 metrov. Foto: EPA
Caster Semenya je leta 2009 osvojila naslov svetovne prvakinje v teku na 800 metrov. Foto: EPA

Vodstvo olimpijske družine se je odločilo pripraviti poseben protokol, prvo besedo bi imel neodvisen strokovni zdravniški odbor, ki bi že v kali zatrl vsakršne mogoče poskuse goljufanja in skrbno preverjal, ali ima katera izmed "sumljivih" tekmovalk v sebi prekoračeno dopustno mejo moškega hormona. Odbor bi na podlagi ugotovitev podal mnenje, ali športnica sploh lahko tekmuje. Kot del postopka bi tekmovalki najprej svetovali obisk katerega od specialističnih medicinskih centrov, v katerih bi ji predlagali zdravljenje, če bi bilo to seveda potrebno.

Postopek naj bi potekal v strogi tajnosti
Takšen postopek pa na široko odpira vrata posegom v športnikovo zasebnost. "Celoten postopek bi potekal v strogi tajnosti, medtem ko bi bila končno odločitev prepuščena posameznim nacionalnim zvezam," dileme zavrača predsednik zdravstvene komisije Moka Arne Ljungqvist.

Sprva prepoved, nato so ji prižgali zeleno luč
Semenya se je v svet atletike prebila leta 2009, ko je kot malo znana tekmovalka na SP-ju v Berlinu osvojila zlato na 800 metrov. Ob meteorskem vzponu med najhitrejše tekmovalke pa sta sum na nepravilnosti zbudila še močna postave in globok glas. Mednarodna atletska zveza ji je sprva prepovedala nastope in odredila test spola. Iaaf jo je lani poleti nato oprostil obtožb in ji dal dovoljenje za ponovno nastopanje.