Čeplakova v teh dneh spoznava, kako tanka je črta med slavo in prezirom. Foto: EPA
Čeplakova v teh dneh spoznava, kako tanka je črta med slavo in prezirom. Foto: EPA
doping, Bilač, Prokofjeva, Javornik, Čeplak, Šimunič
Ben Johnson
Kanadski šprinter Ben Johnson je priznal, da si je na poti do neverjetnih dosežkov pomagal z dopingom.
Srdjan Djordjevič
Srdjan Djordjevič je za Ekipo izjavil, da so bile izjave Andreja Stareta za isti športni časnik "nizkoten in lažen konstrukt, ki bo dobil epilog na rednem sodišču in častnem razsodišču novinarjev." Foto: RTV SLO

V MMC-jevi spletni anketi je sodelovalo več kot 4.000 bralcev, od katerih kar 55 odstotkov ne verjame v 'čistost' svetovne rekorderke na 800 m v dvorani, 33 odstotkov pa verjame zagovoru Velenjčanke. V glasovanju Vala 202 je večina izbrala Jolando Čeplak za ime preteklega tedna. V čustvenem pogovoru za Radio Slovenija se je 30-letnica razveselila podpore: "Sem zelo vesela, da me ljudje podpirajo in mi verjamejo, da nisem nič jemala. Veseli me, da vedo, da pri takih primerih lahko pride tudi do drugih stvari in pomot."

Atletski 'veliki brat'
"Mi športniki smo kot eni kriminialci že na splošno. Za vsak miting, za prav vsak trening je treba obvestiti pristojne. Tudi če grem iz Celja v Ljubljano za štiri ure, moram obvestiti zvezo za primer nenapovedane dopinške kontrole," je potožila bronasta olimpijka iz Aten.

Zakaj je bil pozitiven le en test?
"Samo letos sem imela izven tekmovanj šest nenapovedanih kontrol, potem so tukaj še redne kontrole na tekmovanjih, ki so jih deležni zmagovalci in naključno izžrebani tekmovalci," se je Čeplakova spraševala, kako da ni bil pozitiven še kakšen test.

Kakšen je postopek obveščanja?
V nadaljevanju je Joli obrazložila postopek obveščanja: "Laboratorij obvesti mednarodno panožno zvezo, ta novico posreduje nacionalni panožni zvezi in slednja sporoči športniku. Tako se je tudi zgodilo pri A-vzorcu. Pri B-vzorcu pa je športni dnevnik L'Equipe prvi objavil novico o mojem domnevnem pozitivnem vzorcu in šele čez dve uri je to potrdila IAAF."

Ima podporo AZS-ja
"Najverjetneje se bodo zadeve zdaj počasi začele razvijati. Prvič je treba pridobiti testno dokumentacijo in ustrezne strokovnjake, ki večinoma prihajajo iz tujine. Pri tem me Atletska zveza Slovenije zelo podpira," je potrdila soočenje s protidopinško komisijo še ta teden. Dodala je: "Žal gre za čas poletnih počitnic in tako stvari tudi ne morejo potekati tako hitro, kot bi si želela."

Stare predlaga balet
Med tistimi, ki si upajo glasno povedati svoje negativno mnenje o Jolandi Čeplak, je veliki poznavalec atletike Andrej Stare. "Zakaj zdaj joka? Vsak mora vedeti, kakšne so posledice," ni bil v pogovoru za MMC nič kaj prizanesljiv komentator TV Slovenija. Na vprašanje, ali se športniki zaradi številnih kontrol res počutijo kot obsojenci, pa odgovorja: "Taka so pač pravila Mednarodne atletske zveze. Naj se ukvarja z baletom, tam ni kontrol!"

Nečednosti nihče ne prizna
Zaradi ostrih izjav proti trenerju Srdjanu Djordjeviču je slednji napovedal, da bo Stareta tožil: "Naj gre na sodišče, krasno! Če si pozitiven, si pozitiven. Do danes razen Bena Johnsona ni nihče priznal, da je dopingiran, pa so ujeli že več kot deset tisoč športnikov. Ni pričakovati, da bi kdor koli priznal te packarije. Ljudje, ki so dopingirani, so prevarantje!"

Slovenci v neslavnem vrhu
Kaj pa možnost pomote? "Današnje metode točno spoznajo, katere snovi je proizvedlo telo in katere so umetne. Na te stare 'fore', da je športniku nekdo nekaj dal v zobno pasto, ne padam. Testom verjamem, v antidopinški agenciji niso 'šalabajzerji'. Samo pri nas mislimo, da tam delajo bedaki, športniki pa nikoli ničesar ne 'požrejo'. Resnica je drugačna: smo v svetovnem vrhu po dopinških škandalih na število športnikov."

T. O. & T. G.