Tyson Gay in Asafa Powell sta nova dopinška grešnika. Foto: EPA
Tyson Gay in Asafa Powell sta nova dopinška grešnika. Foto: EPA
Zapis za javnost Asafe Powella o ugotovitvah anti-dopinške komisije
Zapis za javnost Asafe Powella o ugotovitvah anti-dopinške komisije Foto: Twitter

Američan je že odpovedal nastop na prihajajočem svetovnem prvenstvu, ki bo v Moskvi.Ni še znano, katero substanco so odkrili, bo pa kmalu 30-letni atlet opravil še test vzorca B. "Nimam pripravljene nobene zgodbice o sabotaži ... Preprosto sem zaupal človeku, ki me je pustil na cedilu. Naredil sem napako. Ne bom nastopil v Monaku na Diamantni ligi in na svetovnem prvenstvu," je na robu solz ob razkritju testa povedal Gay, ki trenutno trenira v Amsterdamu, in potrdil, da ga je o izidu testa obvestila Ameriška protidopinška agencija (USADA).

"Točno vem, kaj se je dogajalo, ampak o teh stvareh za enkrat še ne smem govoriti. Težko mi je, saj sem bil vedno "čist" športni. Upam, da bom lahko še kdaj tekmoval, bom pa kakršnokoli kazen sprejel kot moški," je še pristavil nov ameriški šprinterski šampion, ki je padel na testu. Gay, ki je bil leta 2007 v Osaki svetovni prvak na 100 in 200 metrov, je bil ob Usainu Boltu glavni favorit za zlato odličje na svetovnem prvenstvu v Moskvi. Gay je 100 metrov letos pretekel najhitreje (9,75). Sicer je z osebnim rekordom 9,69 tudi ameriški rekorder. S tem dosežkom je skupaj z Jamajčanom Yohanom Blakom drugi najhitrejši vseh časov. Hitreje je tekel le Bolt. Letos je Gay zmagal na ameriškem prvenstvu na 100 in na 200 metrov.

Dopinška afera na Jamajki
Na Jamajki naj bi bilo vsaj pet atletov, ki so tekmovali na minulem državnem prvenstvu pozitivnih. Med temi dva sprinterja, ki sta dobitnika zlatih odličij, ter še en tekač in dva metalca. Po poročanju medijev sta med grešniki tudi Powell in Sherone Simpson. Prvi zvezdnik svetovne atletike Usain Bolt ni med kršitelji. Powell, ki bo letos dopolnil 30 let, je skoraj tri leta držal svetovni rekord (9,77 in 9,74). Sicer je njegov osebni rekord 9,72.