Caster Semenya je bila zelo zadovoljna po dobljeni sodni bitki. Foto: EPA

Švicarsko vrhovno sodišče je s tem začasno izpodbilo odločitev CAS-a, ki je dalo prav zvezi IAAF. "Hvaležna sem švicarskemu sodnemu sistemu za takšno odločitev. Upam, da bom zdaj lahko spet tekla svobodno in brez omejitev," je sporočila olimpijska prvakinja v teku na 800 metrov.

Semenya: Zakaj bi morala jemati zdravila? Nisem bedakinja.

Njen odvetnik Gregory Nott je dejal, da bo zdaj atletinja lahko nastopila na tekmovanjih, na katerih pred tem zaradi pravil IAAF ni smela. Po odločitvi vrhovnega sodišča ima IAAF do 25. junija čas za pojasnilo, zakaj bi Semenya morala upoštevati njeno pravilo. V taboru Semenye v Švici, kjer so se po pravni poti bojevali za njene pravice, so še poudarili, da gre pri tej odločitvi tudi za pomemben korak pri zaščiti pravic atletinj, ki bi lahko vplival na podobne primere.

V začetku maja je Mednarodno športno razsodišče zavrnilo tožbo dvakratne olimpijske prvakinje v teku na 800 metrov in Južnoafriške atletske zveze glede novih pravil Mednarodne atletske zveze.

Atletinja je na CAS-u tožila IAAF in izpodbijala pravilo, ki določa maksimalno količino testosterona za tekačice na srednje proge. To določa, da ženske na tekmi lahko nastopijo na srednjih progah, le če v krvi nimajo več kot pet nanogramov testosterona na liter krvi. Obenem pravilo atletinjam nalaga, da morajo v določenem obdobju, gre za najmanj pol leta, znižati vrednost, denimo z jemanjem hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Semenya je najboljša tekmačica na 800 metrov v zadnjem desetletju. Na zadnjih dveh olimpijskih igrah (London 2012 in Rio 2016) je osvojila zlato medaljo. Svetovna prvakinja je postala kar trikrat (Berlin 2009, Daegu 2011 in London 2017) Foto: Reuters

CAS je sicer pravilo o hiperandragonizmu označil za diskriminatorno, a dodal, da je glede na predložene dokaze taka diskriminacija nujna, smiselna in sorazmerna, saj pomaga IAAF-u pri ohranjanju skladnosti ženske atletike na tekmovanjih, deljenih glede na spol.

Primer se vleče že celo desetletje
28-letna Semenya je zablestela pred desetletjem, po vrsti odličnih izidov pa je IAAF zahtevala, da Južnoafričanka opravil test spola in vrsto pregledov pri različnih specialistih: ginekologu, endokrinologu, psihologu, specialistu interne medicine in specialistu za spol.

Zaradi številnih nejasnosti je bila pozneje za enast mesecev suspendirana. Leta 2010 se je vrnila na atletske steze, potem ko je bilo potrjeno, da so njeni dopinški izidi naravnega izvora, saj gre pri atletinji za svojevrstno deformacijo in ima namesto jajčnikov testise.