Saga o Caster Semenyi se nadaljuje. Foto: Reuters
Saga o Caster Semenyi se nadaljuje. Foto: Reuters

Rezultati naj bi bili znani v naslednjih dveh tednih, Mednarodna atletska zveza pa pravi, da Semenyi odličja ne bo odvzela. "To je medicinski in ne dopinški primer, kjer se namerno goljufa. Ti testi ne dokazujejo namernega prekrška, ampak potencialno medicinsko stanje, ki Semenyo postavlja v priviligiran položaj glede na tekmice. V takih primerih ni samodejne diskvalifikacije," je povedal predstavnik za stike z javnostjo Iaafa Nick Davies.

Medtem svetovni tabloidi kar tekmujejo v "ekskluzivnih" novicah glede spola 18-letne tekačice iz Južnoafriške republike, ki je v Berlinu pometla s tekmicami. Zadnji v vrsti je avstralski Daily Telegraph, ki se sklicuje na svoje "odlično obveščene vire" in trdi, da je Semenya hermafrodit (dvospolnik) in da ima tako ženske kot moške spolne organe.

"Imamo neizpodbitne dokaze, da je Semenya hermafrodit. Rezultati testov so nedvoumni," naj bi Avstralcem povedal eden izmed predstavnikov Iaafa, ki je želel ostati neimenovan. Enako informacijo je že pred tedni objavil nemški Bild.

Rogge: Semenya je težak primer
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge meni, da bi morali pristojni primer obravnavati z več občutka in manj javno: "Takšne stvari se posameznika globoko dotaknejo. Psihološke in socialne posledice so lahko zelo velike. Vse skupaj bi morali opraviti zelo diskretno, če bi imeli na voljo dovolj časa," je dejal Rogge in dodal, da je njen primer nekaj posebnega, ker se je vse skupaj dogajalo zelo hitro: "V idealnih razmerah bi morali opraviti tako anonimno, kot je le mogoče. A razumem, da je šlo za časovno stisko. Če bi IAAF imela dovolj časa, bi odločitev verjetno sprejeli pred prvenstvom."