Caster Semenya - ženska, moški ali samo igra narave? Foto: EPA
Caster Semenya - ženska, moški ali samo igra narave? Foto: EPA
Ewa Klobukowska
Ewa Klobukowska zaradi genetske napake v današnjem času ne bi bila suspendirana. Foto: EPA
Stanisława Walasiewicz oz. Stelle Walsh
Stelle Walsh, kot se je Poljakinja imenovala v ZDA, je bila leta 1980 ubita ob oboroženem ropu v Clevelandu. Zaradi okoliščin smrti je bila avtopsija obvezna. Foto: EPA
Jarmila Kratochvilova
Jarmila Kratochvilova je 26. julija 1983 v Münchnu postavila neverjetni svetovni rekord na 800 m, 1:53,28 je danes najstarejši rekord v atletski olimpijski disciplini. Foto: EPA
Caster Semenya
Ali bo zmaga Caster Semenyje v Berlinu obveljala bomo izvedeli šele čez nekaj tednov. Foto: EPA
Semenya buri duhove
Kako je Semenya ponižal(a) tekmice v teku na 800 m

Sveža svetovna prvakinja v teku na 800 m Južnoafričanka Caster Semenya še ne more slaviti, saj mora prej atletski zvezi in svetu dokazati, da je sploh ženska.

18-letna Semenya je z osupljivim časom 1:55,45 v sredo zvečer pometla s svetovno konkurenco, branilko naslova Kenijko Jepkosgeijovo je prehitela za dve sekundi in 45 stotink! Še lani je imela atletinja iz Polokwaneja v tej nekdaj slovenski disciplini osebni rekord 2:04:23. Pozornost atletskih krogov je Južnoafričanka vzbudila pred tremi tedni, ko je slavila na mladinskem afriškem prvenstvu na Mauritiusu in pri tem postavila najboljši letošnji izid (1:56,73).
Juretu Rovanu se ni uspelo uvrstiti v finale skoka s palico. Preskočil je 5,40 metra in zasedel 28. mesto. Za finale je bilo potrebno preskočiti 5,55 metra v prvem poskusu.

Od ginekologa do psihologa
Mednarodna atletska zveza
(Iaaf) je že takrat od južnoafriške zveze zahtevala test spola Semenye. Predstavnik Iaafa za stike z javnostmi Nick Davies je dejal, da so potrebna testiranja ginekologa, endokrinologa, psihologa, specialista interne medicine in specialista za spol, šele potem bo mogoče povzeti ugotovitve. "Veliko krivico bi naredili, če bi jo izključili s tekmovanja. Pravzaprav sedaj ne vidim še prav nobenega razloga za kaj takega," je menil Davis.
Povsem spodaj si oglejte intervju s Semenyo po polfinalnem nastopu.

Po naslovu umik pred mediji
H glasnim vprašanjem o njenem pravem spolu so poleg izidov prispevali predvsem njena postava in globok glas. Zahteva za test spola je bila razkrita šele nekaj ur pred finalom, kar pa Semenye ni zmedlo in je s silovitim finišem v zadnjih 200 m povsem strla tekmice. Zaradi neprijetnega položaja so zmagovalki oprostili odgovarjanje novinarjem v mešani coni, prav tako svetovne prvakinje ni bilo na novinarsko konferenco.

Izidi znani šele čez tedne
Južnoafriška atletska zveza se je odločno postavila na stran svoje nove junakinje. Molatelo Malehopo, generalni direktor Athletics South Africa, je dejal: "Ženska je. O tem smo popolnoma prepričani. Če bi dvomili o tem, je ne bi prijavili na tekmovanje za ženske." Izidi kompleksnih testov bodo znani šele v nekaj tednih in niti takrat ni nujno, da bodo Semenyi lahko odvzeli odličje.

Na OI-ju nič več testov za spol
Na evropskem atletskem prvenstvu leta 1966 so predstavili test za spol, saj so v tistem času sumili, da so nekatere uspešne športnice iz vzhodnega bloka v resnici moški. Od leta 1968 do 1996 so teste opravljali na vseh olimpijskih igrah, pred desetimi leti pa je MOK prekinil testiranja. Zdaj lahko transseksualni športniki nastopajo na olimpijskih igrah, če opravijo operacijo za zamenjavo spola, pravno zamenjajo spol in so vsaj že dve leti na hormonski terapiji.

Ženska mora biti samo ženska
Problematičnost testov je v tem, da mora ženska dokazati, da je povsem ženska. Najodločilnejši dokaz so geni oz. kromosomska slika, ki mora prikazati samo ženski XX brez moških XY. Test je diskriminatoren do žensk z genskimi nepravilnostimi, ki po mnenju uglednih genetikov zelo redko prinašajo kakovostno prednost v športu.

Zaradi gena ob kariero
Prvi in najodmevnejši primer padca na testu se je zgodil leta 1967, ko so zaradi neustrezne kromosomske slike doživljensko diskvalificirali Poljakinjo Ewo Klobukowsko, zlato s štafeto 4x100 m in bronasto na 100 m iz Tokia 1964. Klobukowska, tudi dvakratna evropska prvakinja, je imela redko genetsko napako (najverjetneje trojni X - XXX).

Ob smrti odkrili moške genitalije
Ob nesrečni smrti njene rojakinje Stanisławe Walasiewicz oz. Stelle Walsh, zlate na 100 m v Los Angelesu leta 1932 in srebrne v isti disciplini na igrah v Berlinu, so ob avtopsiji odkrili, da je imela delno razvite moške spolne organe.

Pod nacistično prisilo postal ženska
V isto obdobje neslavnih nacističnih olimpijskih iger sodi tudi primer Dore Ratjen, ki je v skoku v višino osvojila četrto mesto. Potem ko je Nemka Ratjenova leta 1938 postavila nov svetovni rekord, se je po naključju razkrilo, da gre v resnici za moškega. Kasneje je Hermann, kakor je bilo "atletinji" v resnici ime, trdil, da so ga v to prisilili nacisti. Ob tem velja omeniti, da so nacisti med svojo vladavino v Nemčiji načrtno iztrebljali in preganjali tudi transseksualce.

Od Kratochvilove prek Mutole do Semenye
Tek na 800 m tudi v preteklosti ni bil imun na podobne obtožbe, saj sta jih bila zaradi njunega bolj moškega videza deležni tudi svetovna rekoderka Jarmila Kratochvilova (1:53,28) in dolgoletno vladarka te razdalje Maria Mutola. Še bolj pa je nad njima visel oblak dvoma o njuni dopinški čistosti. Vsekakor Caster Semenyo čakajo burni dnevi in nestrpno čakanje na izide.
Semenya buri duhove
Kako je Semenya ponižal(a) tekmice v teku na 800 m