Kenenisa Bekele je tudi v Osaki slavil z zastavo Etiopije. Znan prizor z velikih tekem v zadnjih letih. Foto: EPA
Kenenisa Bekele je tudi v Osaki slavil z zastavo Etiopije. Znan prizor z velikih tekem v zadnjih letih. Foto: EPA
Sileshi Sihine, Kenenisa Bekele in Martin Mathathi
Sileshi Sihine (levo) je moral znova priznati premoč Bekeleju. Foto: EPA
Kenenisa Bekele
Kenenisa Bekele je pred dvema letoma v Bruslju dosegel izjemen svetovni rekord na 10.000 metrov. Foto: EPA
Kenenisa Bekele, Sileshi Sihine in Haile Gebrselassie
V Atenah je Haile Gebrselassie moral priznati premoč sijajnemu Bekeleju. Foto: RTV SLO
Haile Gebrselassie
Haile Gebrselassie je lani dobil maraton v Berlinu. Foto: RTV SLO
Kenenisa Bekele
Kenenisa Bekele je tudi v krosu dolgo časa nepremagljiv. Šele letos je klonil po 27 zaporednih zmagah. Foto: EPA
Kenenisa Bekele in Jelena Išinbajeva
Kenenisa Bekele in Jelena Išinbajeva sta bila atleta leta 2004. Foto: EPA

Kenijec Martin Mathathi je narekoval silovit ritem, sledil mu je lahko le Etiopijec Sileshi Sihine, Bekele pa je bil nekaj metrov zadaj. Vsi so se že spraševali, ali se obeta prava senzacija. Na začetku zadnjega kroga se je Kenenisa dvignil kot feniks iz pepela. Sihine je še vodil do 150 metrov pred ciljem, potem pa je Bekele dal v najvišjo prestavo in v slogu tekača na 400 metrov pritekel do zlata.

Sihine je večno drugi
Sihine je moral znova priznati poraz, tudi na olimpijskih igrah v Atenah pred tremi leti se je zgodila podobna zgodba. Takrat je Bekele zadnji krog pretekel v času 53,02. Večina dobrih rekreativcev lahko le sanja, da bi krog pretekla v takem času, seveda brez 9.600 predhodnih metrov.

''Bil sem zelo samozavesten, prepričan sem bil, da bom najhitrejši v zadnjem krogu. Zdaj imam že tri zlate medalje, do Pekinga pa želim popraviti še kakšen svetovni rekord,'' je na cilju povedal Bekele. Zadnjič pred SP-jem je na tej razdalji tekel 26. avgusta 2005 v Bruslju, ko je postavil fenomenalni svetovni rekord (26:17,53).

Smrt zaročenke ga ni spravila s tira
To mu je uspelo le osem mesecev po najtežjem dnevu v njegovu življenju. 4. januarja 2005 je treniral skupaj z zaročenko Alem Techale. 18-letna svetovna prvakinja na 1.500 metrov se je nenadoma zgrudila. Po srčnem infarktu ji ni bilo več pomoči. To je bil velik šok za Bekeleja, a se je hitro pobral in tudi na svetovnem prvenstvu v Helsinkih zlahka pritekel do zlata.

Mlajši brat Tariku mu še ni blizu
Kenenisa se je rodil leta 1982, le malo zatem pa je v Etiopiji zavladala lakota. V njegovi vasi Bekoji so imeli dovolj hrane, saj je bil oče kmet in je pridelal dovolj hrane za vso družino. Kenenisa je eden izmed šestih otrok v družini, ima tri brate in dve sestri. Zelo znan je njegov mlajši brat Tariku, ki je na mednarodnem mitingu v Torinu 3.000 metrov pretekel v času 7 minut in 45 sekund in je velika perspektiva za tek na 5.000 metrov.

V Parizu je nasledil Haileja
Njegov vzornik Haile Gebrselassie, ki se je v zadnjih letih povsem posvetil maratonu, je med letoma 1993 in 1999 osvojil štiri naslove svetovnega prvaka. Do spremembe na prestolu je prišlo na SP-ju leta 2003 v Parizu, ko je Kenenisa povsem zasenčil velikega ''Gerbreja''.

Dva rekorda v osmih dneh
Junija 2004 je navdušil z dvema svetovnima rekordoma v Henglu in Ostravi, ko je ob slabi pomoči narekovalcev ritma sam odtekel drugo polovico teka in postavil rekorda. V Hengelu je v teku na 5.000 m je postavil neverjeten čas 12:37,35 in za dve sekundi izboljšal star rekord Gebrselassija. Zadnjih šest krogov je odtekel popolnoma sam, daleč pred vso konkurenco. Vsak krog je pretekel le nekaj nad 60 sekundami. Ko se je navdušenje po prvem velikem dosežku le malo poleglo, je že sledil naslednji. 8. junija 2004 je bil na sporedu miting za super veliko nagrado v Ostravi. Tokrat je bil na vrsti tek na 10.000 metrov, Bekeljeva specialnost. Stari rekord Gebrselassija iz Hengela leta 1998 (26:22,75) je postal atletska zgodovina. Nov mejnik je bil 26:20,31. Ko je Haile leta 2002 rekel, da ima občutek, da bo Bekele tisti, ki bo izboljšal njegove rekordne znamke, je prav gotovo predvidel, da se to še ne bo zgodilo tako hitro.

Haile je njegov drugi oče
Z dvema zlatima olimpijskima medaljama, štirimi naslovi svetovnega prvaka in 17 svetovnimi rekordi je Haile Gebrselassie najboljši tekač na dolge proge v zgodovini atletike. ''Haile je bil moj veliki motiv za tek, po televiziji sem gledal njegovo zmago na 10 km na olimpijskih igrah v Atlanti, takrat sem bil star šele 14 let. Bil je moj veliki idol, zdaj trenirava skupaj in v zadnjem času sem ga celo premagoval,'' je Bekele hvalil svojega velikega mentorja po olimpijski zmagi v Atenah. Po značaju sta si precej različna. Haile se je učil angleščino, je zelo odprte narave in vedno pripravljen na pogovor. Kenenisa je precej bolj sramežljiv, odgovarja s pomočjo prevajalca, vendar se počasi privaja na položaj zvezdnika. Oba z Gebrselassijem sta kazala talent že v mladinskih kategorijah.

Gebre je v domovini še vedno bog
Težko pa bo nasledil Gebreja po priljubljenosti v domovini, kjer je Haile nacionalni junak, vsi ga poznajo in se hočejo pogovarjati z njim. Kenenisa je dolga leta treniral skupaj s Hailejem v Addis Ababi, na pripravah sta bili zraven tudi Derartu Tulu in Fatuma Roba, ki sta bili pred leti najboljši ženski tekačici v Etiopiji. Roba je osvojila zlato v maratonu v Atlanti leta 1996, Tulu pa je šokirala konkurenco v Barceloni leta 1992 v teku na 10.000 metrov, kar je bila prva zlata medalja za Etiopijo v ženski konkurenci. Veliko mladinskih svetovnih prvakov se v članski konkurenci ne znajde in kmalu obupa. Bekele se je začel resneje ukvarjati s tekom po nasvetu učiteljice v osnovni šoli, na enem izmed mnogih lokalnih krosov ga je opazil Jos Hermens. Nizozemec je že imel pod svojim okriljem Gebrselassija, s katerim je skrbno načrtoval program treninga in tekmovanj.

V krosu je letos prvič klonil
Bekele je marca 2001 v belgijskem Ostendeju postal mladinski svetovni prvak v krosu, v članski konkurenci je kraljeval pet let zapored (leta 2002 je zmagal v Dublinu, leta 2003 v Lozani, leta 2004 v Bruslju, leta 2005 v St. Etiennu, leta 2006 pa v Fukuoki). 24. marca letos je doživel prvi poraz po šestih letih in 27 tekmah v krosu. V kenijski Mombasi je vodil do predzadnjega kroga, v veliki vročini ga je prehitel Zersenay Tadesse iz Eritreje, Kenenisa pa je v zadnjem krogu odstopil. Kenijski gledalci so bili navdušeni, saj je Bekele s svojimi zmagami prekinil popolno dominacijo Kenijcev, njihov trn v peti pa je tudi v tekih na dolge proge. Kenijci so bili dolgo časa nemočni v boju z Gebrselassijem, ki jih je premagoval na vseh velikih tekmah. Posebni nesrečnež je vsekakor Paul Tergat, ki je bil večno drugi. Na svetovnem prvenstvu v Edmontonu je Charles Kamathi le prekinil vladavino Gebreja, a pojavil se je Kenenisa in tudi v prihodnjem desetletju Kenijcem ne kaže dobro v tekih na 5.000 in 10.000 metrov.

Tudi v Pekingu ga zanima le zlato
Kenenisa se s svojimi uspehi lahko pridruži etiopijskim legendam, poleg Gebreja sta to še olimpijska zmagovalca v maratonu Abebe Bikila in Mamo Wolde. Njegov naslednji veliki cilj so olimpijske igre v Pekingu. ''V Pekingu je ozračje zelo onesnaženo. To bo za tekače na dolge proge velika težava. Vsekakor bom nastopil na 10.000 metrov, morda pa tudi na 5.000 m," je na cilju teka v Osaki razmišljal Kenenisa.

Aleš Golob