Primož Kozmus je za zmago v Berlinu dobil ček za 10 tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Primož Kozmus je za zmago v Berlinu dobil ček za 10 tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lukšič obljubil še nagrado za Peking

Tudi trener zlatega metalca kladiva Vlado Kevo je bil nagrajen, in sicer s čekom za 5.000 evrov. Hkrati bo Kozmus dobil od države dobrih 8.000 evrov, po letu čakanja pa ga čaka še nagrada za zmago na olimpijskih igrah. V vročem popoldnevu je na Brnik prišlo veliko ljubiteljev atletike, med katerimi sta bila minister za šolstvo in šport Igor Lukšič in predsednik Atletske zveze Slovenije Peter Kukovica.

Iz Berlina se je vrnila večina naših atletov, tudi Martina Ratej, ki je bila še včeraj v finalu meta kopja in osvojila odlično 11. mesto. Ducat njenih navijačev iz Šentjurja, ki so šli iz Berlina na pot ponoči, je bil v Sloveniji pred prihodom letala, utrujenost pa se jim ni poznala.

A seveda je bilo še več privržencev Primoža Kozmusa, ki so skandirali "Primož, Primož", ko je najboljši slovenski športnik prišel v sprejemnico. Slavje se je nadaljevalo v Brežicah, kjer so Kozmusov uspeh proslavili tako dostojno kot lani po prihodu z olimpijskih iger. Med nastopajočimi je bila tudi Nuša Derenda.

Kozmus je v ponedeljek pisal zgodovino slovenske atletike, saj je v metu kladiva postal svetovni prvak z izidom 80,84. To je tretja slovenska kolajna na SP-jih in prva z zlatim leskom.

Izjavi z novinarske konference
Primož Kozmus:
"Ni kaj novega povedati, vsi ste videli, kaj se je zgodilo. Vesel sem, da sem ponovil Peking in ostal na vrhu. Tekma je bila drugačna kot preostale. Lažje je bilo osvojiti zlato medaljo, saj so vsi delali velike napake. Izgledalo je zelo rutinsko. Vesel sem, da medalje na velikih tekmovanjih osvajam že tretje leto."

Vlado Kevo: "Občutki so čudoviti. Zdaj vsi govorijo, kako sem bil živčen. Res sem bil, ampak zaupal sem v najino delo. Po drugem metu, ko se je prebil na vrh, sem bil veliko bolj sproščen. Delo je narejeno, obračamo nov list in gremo novim ciljem naproti."

Lukšič obljubil še nagrado za Peking